שאל את הרב

פריצת דלת או נסיעה בשבת

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 08/04/10 10:25 כד בניסן התשע

שאלה

שכנה מבוגרת שלי (60) שגרה לבדה נכנסה בשעה 02:00 לפנות בוקר בחג השני של פסח לשירותים וננעלה בתוכם כיוון שהמנעול נתקע. היא צרחה ודפקה על צינור הביוב אך אף אחד לא התייחס. כעבור שעתיים בערך, היא שמעה את המים זורמים בביוב והחלה לצעוק ואז השכן הבין שקרה משהו והצליח לדבר איתה. מרוב בלבול והיסטריה (השירותים קטנים מאד ואין חלון הפונה החוצה)היא לא הצליחה לזכור מס' טלפון של ילדיה, הזמינו משטרה, מכבי אש ואמבולנס. פתאום היא נזכרה בטלפון של בתה הגרה די רחוק וזו התקשרה לאחיה שגר קרוב יותר, מכיוון שאין לה מפתח של הדירה. האח, שחזר בתשובה לא מזמן, סירב לנסוע עם המפתח ולחלל את החג וכעס על אחותו שהתקשרה ובגללה חילל את החג. רק כעבור עוד כמה שעות שכנתי נזכרה שאצל אביה יש מפתח והצליחה להזכר במס' טלפון שלו, התקשרו אליו והוא הגיע עם המפתח בסביבות שעה 07:00, לאחר ששכנתי הייתה בהסטריה מוחלטת אחרי 5 שעות כלואה בשירותים, רק אז פתחו את דלת הדירה ושברו את דלת השירותים כדי לחלץ אותה.

השאלות:

האם הבן עשה נכון שסירב לנסוע בחג בטענה שאם המשטרה ומכבי האש כבר שם אז עדיף שיפרצו את הדלת כדי שהוא לא יחלל את החג?

ואם היו פורצים את הדלת - מה הייתה עושה השכנה שגרה לבדה עד שיתקנו או יחליפו את הדלת? הרי זה מסוכן להשאר לבד כשא"א לנעול.

האם אין צורך שהבן יגיע במצב כזה על מנת להרגיע את האם ההיסטרית?

האם לא היה הבן צריך לנסוע כי זמן ההגעה שלו עם המפתח היה עשוי להיות קצר יותר מזמן הפריצה של דלת הבית?

אודה תשובתכם לכל השאלות.

תודה.

תשובה

שלום וברכה!

המציאות שתיארת מורכבת מאד ויש בה מספר מרכיבים. אומר מיד אינני רוצה לבקר את הבן, אלא רק לפרוס תשובה הלכתית התואמת את המקרה. כמובן כל מה שאכתוב נכון למקרה הספציפי הזה בהתאם לתיאור שהבאת.

דבר הכי פשוט והכי קל כאן מבחינה הלכתית הוא פריצת הדלת. מדובר בסתירה שלא ע"מ לבנות לכן איסורה רק מדרבנן והיא מותרת במקום כבוד הבריות. לכן ברור שלפרוץ את הדלת אין כל בעיה.

לגבי התקשרויות בטלפון. אם זו דרך היחידה לפתור את הבעיה במיוחד לאור הנסיבות של סכנה בפריצת הדלת, אז גם ניתן להתיר.

מכיוון שלאישה הייתה היסטריה ובגילה זה כבר מסוכן הייתה הצדקה להזמנת משטרה ואמבולנס (לגבי מכבי אש אני סקפטי - מה קשר אליהם).

לגבי הגעת הבן. במידה ולא היה טיפול מצד הגורמים אחרים היה מקום להתיר לנסוע אל האם ולטפל בבעיה. ברם כידוע אנו חייבים לצמצם בחלול שבת וחג ולכן אם יש טיפול מצד המשטרה וכו' אין כל צורך בהגעת הבן. אך סיפרת שהאם הייתה בהיסטריה במשך מספר שעות. היסטריה בגיל מבוגר מסוכנת מאד ויכולה להגמר רע, לכן אנו מדברים על מצב של ספק פיקוח נפש. לכן חובה על הבן לחלל חג ולהגיע כדי לעזור לאמו במצב כזה.

ברור שאם נתעלם ממצב של היסטריה והסכנות שבה, זמן קצר של הנסיעה לא מצדיק את החילול הנגרם בגללה, אלא עדיף לפרוץ את הדלת גם אם זה יקח יותר זמן מאשר הגעת הבן באוטו.

בברכה,

חיים בריסק

כתבות נוספות