פירוש ברכת בורא נפשות

חדשות כיפה הרב אייל קרים 01/12/02 19:24 כו בכסלו התשסג

שאלה

שלום!

אשמח לקבל את פירוש הברכה "בורא נפשות", שדי לא מובנת לי לחלוטין.

תודה רבה וחג שמח! :)

תשובה

שלום

פירוש ברכה זו הוא:
מבורך אתה ה' בורא נפשות רבות וגם את כל מחסורם, רוצה לומר צרכי סיפוקם, נוסף על כל מה שבראת להחיות בהם נפש כל חי, אלה הם דברים שאינם מחסור ממש שבלעדם אי אפשר היה להתקיים, אלא בראתם לענג ולהחיות נפשות בני אדם כתוספת על מזונם העיקרי (ע"פ הטור סימן ר"ז).

שלום
אייל קרים

בברכת בורא נפשות אנו מברכים את הקב"ה שברא נפשות רבות בעולם, הכוונה לבני אדם בעיקר, וייתכן להוסיף גם בעלי חיים וצמחים, מופיע בכתבי האר"י הקדוש, שלבני אדם יש נפש שכלית ואילו לבעלי חיים נפש בהמית ולצמחים נפש צומחת. אנו יודעים שלכל בעלי הנפשות יש צורך במזון, ומופיע בחז"ל שהקב"ה זן את כל בריותיו מביצי הכינים הקטנים עד קרני ראמים הגדולים ביותר.
אנו אומרים בתפילה שלוש פעמים ביום את הפסוק מתהילים: "פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון", ובפוסקים מופיע שמי שלא כוון בפסוק זה לא יצא ידי חובה.
נחזור לברכה, הקב"ה ברא נפשות רבות ולכולם יש חסרונות, והחסרון המרכזי הוא התלות שלהם במזון, והקב"ה ברא סוגי מאכלים שונים שמטרתם למלא חסרון זה... ואנו מודים לקב"ה על שברא מאכלים אלו, שעל ידיהם אנו יכולים לחיות.
אנו מסיימים את הברכה בכך שהקב"ה הוא חי העולמים, הוא מחיה את העולמים כולם ואת כל הבריות המצויות בהם.
בברכת התורה,
הרב בניהו ברונר.