פחד להתגייס

חדשות כיפה הרב אייל קרים 29/09/02 10:44 כג בתשרי התשסג

שאלה

ב"ה

שלום!

מה הרב מציע לעשות לבחור שמפחד להתגייס, הרי כל יום מודיעים "חייל צה"ל נהרג..."

זה ממש מפחיד! איך מתמודדים עם פחד כזה?

האם מותר בגלל זה להיות ג'ובניק? --

כדי לא להכנס למצב שבו אתה מפחד ויש חשש שתפחיד את החבר'ה שאיתך. או "שתדפוק"

פעולה מבצעית כי אתה מפחד.

שאלתי היא, מה דעת תורה בענינים האלה?

סיכום: האם לפחדן יש היתר להיות ג'ובניק?

תודה!

תשובה

שתי שאלות שאלת –
א.כיצד מתמודדים עם פחד? ב. האם לפחדן יש היתר להיות ג'ובניק?
ההתמודדות עם הפחד בראש ובראשונה נעשית ע"י רכישת הידיעה שלא כל דבר שנראה מפחיד באמת מסוכן. למשל, לצנוח זה מאוד מפחיד, בעיקר בלילה, כשהחייל נדרש לקפוץ ממטוס בגובה 400 מטר בחושך אל הבלתי נראה ובלתי נודע, אך בצניחה עצמה אין כל סכנה.העובדה שפעם במספר רב של צניחות אדם נוקע או מסובב את הקרסול, אינו נחשב לסכנה, אחרת צה"ל היה מוחק מגרף האימונים את כל נושא הצניחה. הקטל בתחום תאונות הדרכים הוא פי כמה יותר ממספר ההרוגים בכל מלחמות ישראל. התנועה בכביש מסוכנת יותר מאשר הסכנה הנשקפת לחייל קרבי. אדרבה, חיילי מפקדה (=ג'ובניקים) רבים נהרגו במלחמות כאשר אלו שלחמו בקו הראשון אל מול פני האויב לא נשרטו אפילו. לכן אדם צריך לנתח בשכלו האם השירות הצבאי אכן טומן בחובו סכנה ממשית, או שגורמים חיצוניים הם אלו המרתיעים אותו.
בנוגע לשאלתך השניה, ודאי שמותר לאדם להעדיף לשרת כג'ובניק ולא כחייל קרבי, כי גם חייל מפקדה מקיים את מצות השירות הצבאי, אלא שאין זו (אולי) מצוה מן המובחר.