פורס מפה ומברך

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 04/03/12 09:35 י באדר התשעב

שאלה

הזמינו אותי לסעודת פורים בירושלים ביום שישי

כוונתם לעשות "פורס מפה ומברך" - להמשיך את הסעודה אל תוך השבת

האם אני יכול לעשות גם כן למרות שאני לא מחויב בשושן פורים(אני גר בירושלים אבל לא אשן בערב קודם בירושלים)

חג שמח

תשובה

שלום
כאשר זמנה של סעודת המצווה קבוע, כסעודת פורים מותר לקיימה ביום שישי. ואין בקיום הסעודה הגדולה פגיעה בכבוד השבת.

מנהג פריסת המפה מקורו בפסחים ק, א, ומבואר בשו"ע רעא, ד. והמאירי נהג כך לכתחילה בפורים שחל בערב שבת (מאירי כתובות ז, א),וכתב בשו"ת מהרי"ל נו, שאפשר להתחיל בסעודה עד סמוך למנחה קטנה (כשלוש שעות לפני סוף היום). ויש מהאחרונים שנהגו כך, ע' פס"ת תרצה ו.

אמנם בכה"ח רעא, כב, כתב עפ"י האר"י שאינו לכתחילה, כי צריך לקדש אחר תפילת ערבית. והרמ"א תרצה, ב, כתב לקיים את הסעודה בשחרית, ובמ"ב י, כתב לקיימה לכתחילה קודם חצות. ובדיעבד אפשר להתחילה עד השקיעה (ע' מ"ב תקכט, ח).

ולמעשה נראה שאתה נחשב כאורח של בעלי הסעודה ומותר לך להצטרף לסעודה.

ולהלן הרחבה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיין בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=395