פדיון הבן

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 06/04/14 22:50 ו בניסן התשעד

שאלה

שלום כבוד רב,

לפני כשבועיים, אישתי ילדה את בני הבכור - בלידה טבעית.

יחד עם זאת, לפני כ-14 שנים (כאשר אישתי היתה בת 18) היא עברה הפלה בשלב מוקדם מאד (חודש ראשון).

ברצוני לדעת האם יש לערוך את מצוות פדיון הבן כרגיל?

יש להוסיף ולומר כי בני נולד לפני הזמן (בשבוע 33 2) והינו פג, אך כבר לא נמצא באינקובטור.

לתשובתכם אודה,

בברכה, איתי.

תשובה

שלום
יש ספק גדול, איזו הפלה בדיוק תפטור את הנולד אחריה מפדיון בכורות. לכל הדעות, אם הוכח על ידי עדות נאמנה של אנשים מוסמכים, שאיבריו של הנפל כבר החלו להתפתח, הנולד אחריו יהיה פטור מפדיון בכורות. אבל אם ההפלה חלה בשלב שעדיין איבריו של העובר לא התחילו להתפתח, ישנה מחלוקת גדולה בין הפוסקים. לדעת הרמ"א אין מתחשבים בו, ואם נולד אחריו בן זכר יש לפדותו בברכה. אבל לדעת החכם-צבי (ק"ד) והשבות-יעקב (חייא ט), בכל מקרה, אם ארעה הפלה לפני לידתו של הבן הבכור, אין לפדותו בפדיון בכורות.

ולמעשה צריך להתייעץ עם רופא ירא שמיים ולכן כדאי שתתקשרו למכון שלזינגר 02-6555266 ותבקשו לדבר עם הרב ד"ר מרדכי הלפרין.

ולהלן הרחבה מספר פניני הלכה משפחה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיינו בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=507