עשה לך רב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/09/02 13:30 כג בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

שלום!

אודה לרב אם יוכל לענות על שאלותי- ברצוני לדעת מה דעת כבוד הרב בענינים הבאים:

א. ידועה המשנה "עשה לך רב". אני הבנתי את משמעות המשפט כך: יש לעשות לעצמך רב בהלכה ואמונה. ואין לשאול כל פעם רב אחר על שאלה אחרת. האם נכונה הבנתי? ואם לא, מהי ההבנה הנכונה?

ב. האם זו עיצה או חובה? (שכן, זו לא הלכה בשו"ע- למיטב ידעתי)

ג. שאלה שמסתעפת מא': האם מותר לשאול שאלה את הרב המיקל (כגון שידוע שמיקל בשאלות מעין אלו)

ד. האם כונת "עשה לך רב"- משמעותה ההלכתית היא שיש לשאול רב אחד את כל השאלות? ממש את כל השאלות? בכל ענין הלכתי? (או אמוני)

ה. אם אדם מתביש לשאול כל דבר את הרב שלו , וכמו"כ הרב לפעמים עסוק וכד', אז האם מותר לשאול שאלוץת שונות רבנים שונים באינטרנט? (מבחינה הלכתית)

ו. האם אפשר לעשות "רב לנושא" אני מתכון יהיה ךלי רב בנושא כשרות, ורב בנושא נזיקין, ורב בנשוא גאולה, ורב בנושא לימוד כזורי וכד'? און שהכל ממש צריך להיות מרב אחד?

תודה רבה רבה!!

תשובה

בס"ד

א- מותר לשאול כל פעם רב אחר. וללכת כל פעם על פי הרב שדבריו מתקבלים יותר טוב על ליבך. בהחלט אתה יכול לשמוע למישהו אחד בענין אחד ולמישהו אחר בענין אחר. כך אנחנו פוסקים הלכה בכל דבר וענין.
רק כשהיה בית דין גדול בירושלים - הלכו על פיו בכל דבר וענין. רק שלא תלך לפי שני חכמים בענין אחד. או בשני דברים הנובעים מענין אחד. פעם כך ופעם אחרת כי זה תרתי דסתרי.

ב- לפי התשובה הקודמת אין כאן לא עצה ולא חובה.
ג- לפי האמת.
ד- לפי תשובה א' אתה צריך ללכת לפי מי שנראה לך שפוסק אמת ולא על פי מה שנח. אם נראה לך ששניהם על פי האמת - לך על מה שנח.
ה- אם נראה לך שכל אחד מהם כיון לאמת בנושא מיוחד - לך לפי זה.