שאל את הרב

עריכת ליל הסדר בבית מסורתי

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 24/03/12 19:34 א בניסן התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

בכל שנה אנו עורכים את ליל הסדר אצל דודים שלי, שהם מסורתיים. אנחנו משפחה דתית ולאחרונה התחזקנו יותר והתוודענו לכל מני קשיים הלכתיים שמלווים את שהותנו שם [מעשרות, טבילת כלים, הדלקת אור,וכו']

בכל שנה, כשאנו מנסים לבקש שאולי השנה נעשה את הסדר אחרת [שהם יבואו אלינו, או שכל משפחה בנפרד] הדבר מלווה בתגובות קשות. אם המשפחה שעברה חיים לא קלים בלשון המעטה, מדגישה בכל הזדמנות את החשיבות של המצאותנו איתם בחג. אנחנו כבר לא יודעים מה לעשות ואיך לנהוג. האם במקום הזה בשביל ההלכה יש להתעקש לא לבוא, ולקחת סיכון בפגיעה בה, ובשלילת ליל הסדר מבניה (שהם לא דתיים), או ללכת ולעבור על מס' הלכות שחלקם אנו מודעים אליהם וחלקם אפילו שלא? ועוד דוקא בחג!!

אשמח לתשובה בהקדם.

תודה רבה וחג שמח!!

תשובה

שבוע טוב.
חכמינו זכרם לברכה לימדו אותנו כלל חשוב, שצריך להתייחס אליו כשחושבים על הבעיה (אינני מביא את הביטוי בדיוק בלשון המקורית): אין אומרים לאדם "עשה חטא" בשביל לזכות את חבירו במצווה.
אם עריכת הסדר אצל הדודים מביאה לידי עבירה ממש- בוודאי שעדיף שלא תערכו אותו אצל הדודים. אבל אתם צריכים לחשוב היטב אם אתם תעברו עבירה.
לדוגמא: שימוש בכלים לא טבולים איננו בסדר, אבל לא הייתי מגדיר אותו כ"עבירה" שלכם אם אתם מתארחים, ומגישים לכם את האוכל בכלים לא טבולים. אבל אם לא משתמשים בכלים כשרים לפסח- בוודאי שלא תערכו שם את הסדר. תרומות ומעשרות- כל אחד יכול לומר בערב החג כי מה שישאיר מכל פרי וירק, במהלך החג, הריהו תרומה ומעשר כנדרש, ובאמת להקפיד להשאיר בצלחת מעט מכל פרי וירק. אבל אם עושים בשבילכם דברים שאסור לעשות אותם בחג- אל תהיו שם בחג.
חג שמח!

כתבות נוספות