ענייני מוקצה

חדשות כיפה רבני מעייני הישועה 03/12/13 13:09 ל בכסלו התשעד

שאלה

שלום לכב' הרב

רציתי לשאול בענייני מוקצה.

ראיתי שכתוב בספר ילקוט יוסף שאפשר לטלטל מוקצה מחמת שמלאכתו לאיסור באמצעות טלטול ע"י הערמה, לחשוב להשתמש בכלי או במקומו.

מה זה בעצם אומר? תוכל לתת לי אולי דוגמא?

שאלה שנייה, אם אני רואה כל מיני דברים על הרצפה בשבת (לכלוך, כוס חד חד פעמית, מגנט שנפל מהמקרר, חפץ כלשהו) - האם אני יכול להרימו מהרצפה ולשים במקומו/בפח האשפה על מנת שיהיה בית מסודר או שזה אסור מטעם של מוקצה?

שאלה שלישית, האם אפשר לקחת משחקי קופסא בשבת מהמדף לחדר/לבית של חבר על מנת לשחק בהם או שזה נחשב מוקצה?

תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה!
א. כלי שמלאכתו לאיסור נחשב למוקצה, ואסור בטלטול בשבת למעט לצורך גופו או מקומו. כגון לטלטל פטיש בשבת, בד"כ כלי זה משמש למלאכה האסורה בשבת, אך אם ברצוני לשבור על ידו אגוזים בשבת מותר לי להשתמש בו. או אם בטעות שכחתי אותו על גבי השולחן אני רוצה להחליף מפה, מותר לי לטלטלו.
ב. מותר לטלטל זבל בשבת כדי לסדר את הבית,1. משום שאין משום מוקצה בחפצים שהזכרת, 2. גם אם יש, דבר מאוס מותר בטלטול.
ג. תלוי במשחק עצמו, אם עשוי מחלקים שונים לשם הרכבה כגון לגו או פאזל - יש פוסקים שאוסרים, ועל כן נחשב למוקצה. אך משחקים המותרים בשבת, מותרים גם בטלטול.
כמובן כל זה אמור במקום שיש עירוב.
בשורות טובות

אברהם קריספין
רב קהילה בישוב אדם