שאלה
לכבוד הרב שלום !
שאלתי היא
מה הבדל בין עין הרע לבין אמונות תפלות?!
הכוונה שלי היא האם צריך להאמין שיש עין הרע?
כי בתורה כתוב לא להאמין באמונות תפלות ועין הרע זה סוג של אמונה תפלה ואם אסור להאמין בזה אז איך זה שהרבנים מברכים על הזמןונותנים דברים שיהיה " נגד עין הרע"
אשמח אם תוכלו להשיב לי
תודה מראש ..א.
תשובה
שלום וברכה.
יש להבחין בין אמונות תפלות שמקורן אינו ידוע, בדרך כלל אגדות שעוברות מפה לאוזן ואין להן כל בסיס, לבין הקמיעות. אין שום סיבה להאמין לכל מה ששומעים. צריך לבחון מה המקור לכל דבר. לעומת זאת, העניין של עין הרע מובא בדברי חז"ל, ואם יש רבנים אמיתיים גדולים שמכינים קמיעות וכדו´ אז כנראה שקיימת בעולם השפעה של "עין הרע". בכל מקרה יש לבחון גם קמיעות ושאר דברים מעין אלה אם אינם מזויפים, כי ברור שיש הרבה שמזייפים כדי להרויח כסף או לפרסם את עצמם. דבר שמקורו בת"ח גדולים המבינים בפנימיות התורה, עלינו להאמין בו, ושאר דברים - לא.
בכל מקרה, אמונתנו אינה מושתתת על יסודות אלה, וודאי שאין זה עיקר בחיים ולא צריך להילחץ מכל מיני השפעות מעין אלה. אדם שמשתדל לקיים את המצוות וללמוד תורה ובוטח בה´ באמת - הרי הוא מובטח שלא ינזק, שכן אמרו חז"ל - "שלוחי מצוה אינם ניזוקים", וכך אומר הפסוק - "הבוטח בה´ חסד יסובבנהו". עלינו לבטוח בה´ שישמור עלינו, ולהאמין שיש השגחה פרטית על כל יהודי ויהודי, ואף אם נגרם לנו נזק הרי זה לתועלתנו, כדי שנתקן את דרכינו. זו עצה מועילה יותר מכל הסגולות והקמיעות. ויותר מכך, ללא הביטחון בה´, לא יועילו כל הקמיעות. אדרבה, יש להיזהר שלא להאמין שהקמיעות הם אלה שמצילים אותנו אלא הקב"ה, ומי שטועה בזה הרי יש בזה חשש עבודה זרה.
בברכה
חזי וסרטיל,
heziw1@gmail.com