שאלה
שלום אדוני הרב!
אני סטודנטית ובמסגרת הקורס כותבת עבודה על עלילות דם הקשורות בפסח.
הייתי מאוד שמחה אם אני אוכל לקבל התייחסות שלך לנושא.
רציתי לדעת איך אתה כרב מתמודד עם השאלות שמתעוררות בעקבות עלילות הדם, ואיך אתה יכול להסביר את זה שמצווה מהתורה מעלה כל כך הרבה בעיות ליהודים.
רציתי גם לשאול אותך אם יש לך סברה מדוע דווקא חג הפסח הוא זה שמעורר את כל השנאה הזו ליהדות?
איך היית מייעץ לקהילה יהודית לפעול תחת איומי עלילות הדם? האם עליה להסתיר את ההכנות לחג? או שמה אפילו לוותר על חלק מהם?
תשובה
שלום לך.
אינני חושב שמצוות הפסח הן אלו שעוררו שנאה ליהודים בכל הדורות. היום ציין העולם הנאור את יום השואה הבינלאומי. האם היטלר טבח ששה מליון יהודים, ביניהם מליון וחצי ילדים חסרי ישע, בגלל מצוות הפסח?
אני חושב שתסכימי איתי, שזה יהיה פתטי להניח הנחה כזו.
אנטישמיות היא תופעה שלא התחוללה אף פעם בגלל גורמים כאלו או אחרים, אלא שהיא (או האנטישמים) מחפשת "תירוצים" לשנאה העיוורת.
חכמינו, חכמי עם ישראל, טבעו משפט מעניין: "הלכה היא בידוע: עשיו שונא ליעקב".
(עשיו, אני מקווה שידוע לך, היה אחיו התאום של יעקב, שניהם היו בניו של יצחק, שהיה בנו של אברהם אבינו)
אז פעם הסיתו לרצח יהודים בגלל העלילה שבמצות מערבבים דם של ילדים נוצריים, פעם בגלל שהיהודים הרגו את ישו, (אני מקווה שאת יודעת שהוא היה יהודי) פעם בגלל שהיהודים הרעילו בארות מים ו...לא חסרות סיבות לטבח ביהודים.
האם נראה לך שיהודי צריך לוותר על אכילת מצות בפסח? או להסתיר עובדה זו? בעולם חופשי ונאור צריך לרקוד לפי חלילם של רוצחים?