עליה להר הבית

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 20/03/02 08:05 ז בניסן התשסב

שאלה

האם מותר לעלות בימינו להר הבית? ומדוע?

תשובה

ב"ה ו' אייר תשס"ב

לאסף שלום!

בהר הבית יש שני חלקים, מקום המקדש שאליו אסור לטמאי מתים להכנס ולדעת הרמב"ם קיים איסור כרת על טמא מת שנכנס לשם (הראב"ד חולק), ולשם ברור שקיים איסור חמור להכנס כיון שכולנו טמאי מתים.

שאר השטח של הר הבית שלא עמד שם המקדש מותר לטמא מת להכנס אבל לזב ובעל קרי ואשה נדה או זבה אסור להכנס, ולכן אדם הטובל טבילה כשרה (יש ללמוד היטב את הלכות טבילה וחציצה) מעיקר הדין הדבר מותר, אם הוא יודע בצורה מדוייקת את גבולות השטח המותר.

הרבנות הראשית לדורותיה אסרה על עליית יהודים להר הבית בגלל החשש שלא ידעו את המקום המותר ויכנסו למקום שאסור להכנס או שלא ידעו את חובת הטבילה ודיניה כראוי.

יש פוסקים המתירים היום על פי התנאים שהזכרנו, ומעבר לכך קיים בדבר ערך לאומי ממדרגה ראשונה להפגין את הקשר העמוק שלנו למקום הקדוש הזה, שהרי לא יתכן שרק אויבנו יסתובבו שם באין מפריע.

בעבר היה בית כנסת על הר הבית במקום המותר.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת