עיזים בשבת

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 27/07/04 12:15 ט באב התשסד

שאלה

קיבלתי זוג עיזים (זכר ונקבה). ברצוני לדעת מה מגבלות היפול בעיזים בשבת וביום טוב כגון:חליבה, הוצעת העיזים למרעה, אם ברחו, האם מותר לעיזים לעשות מלאכה(כגון: תלישה מעצים)וכו'

תשובה

שלום רב
חליבה: אם יש בדבר צער בעלי חיים היינו שהעטינים מלאים מותר לחלוב אבל אסור להישתמש בחלב ולכן צריך לחלוב אותו על הארץ או לתוך כלי עם חומר פוגם כמו סבון וכו' אבל עדיף לחלוב ע"י נכרי ובכך להמנע מחילול שבת .
אסור להוציא למרעה אלא יש לתת להם אוכל עוד לפני שאתה אוכל .
אם הם נמצאות בשדה כל הזמן מותר להם לאכול ואין צריך למנעם ואין איסור תולש
חשוב לדעת שלדעת השו"ע חושן משפט סי' תט אסור לגדל בהמה דקה בארץ ישראל
הרב מרדכי אליהו פוסק שבישוב ניתן לגדל מאחר ויש אפשרות לגדר ולשמור.
מיכאל ברום