עיונים בתנ"ך 1

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 10/01/02 13:03 כו בטבת התשסב

שאלה

שלום קוראים לי איציק.

שאלתי היא:

בספר ירמיה בפרק ה' פסוק א' כתוב:

"שוטטו בחוצות ירושלים וראו נא ודעו ובקשו ברחובותיה אם תמצאו איש, אם יש עושה משפט, מבקש אמונה, ואסלח לה"

מהפסוק אנו למדים שבזכות איש אחד הקב"ה יסלח לכל ירושלים ואילו בסדום ועמורה ה' הסכים לסלוח להם רק בזכות עשרה.

מה שונה ירושלים מסדום ועמורה?

למה השינוי במספר הצדיקים שבזכותם ה' מסכים לסלוח?

בתודה מראש איציק.

תשובה

איציק שלום.

הרד"ק עונה - בירושלים היו צדיקים וחסידים אבל הם לא העיזו להסתובב בחוץ בגלל הרשעים וזה מראה עד כמה רשעים הם היו - שאף צדיק לא העז להסתובב בחוץ.
וכך באמת כתוב בפסוק "שוטטו בחוצות ירושלם... ובקשו ברחובותיה..."
ולא כתוב "ובקשו בבתיה".
וכך גם פירש המלבי"ם שכל השופטים ('עושה משפט') והנביאים ('מבקש אמונה') לא מעיזים לצאת החוצה. (אין בעיר שופטים ונביאים)

את התשובה כתב צוות שו"ת ישיבת מעלות