שאל את הרב

ספר בראשית - התאריכים אמיתיים ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/07/12 14:59 יט בתמוז התשעב

שאלה

שלום לכבוד הרב יובל שרלו.

באחד הפורומים המעודד שיחה בין שומרי תורה ומצוות ולשאינם, החלנו לדבר על נושאים הקשורים לספר בראשית ולתכניו.

אני העלתי השערה (פירוש) שאמרתי שייתכן והוא אפשרי, אך אשלח שאלה לרבנים אם פירוש שכזה הוא אפשרי או מקובל.

אני אמרתי שייתכן שהכתוב עצמו בסיפורי בראשית (עד נוח) מרמז לנו שאין להבין את הדברים כאמת היסטורית, והוא מרמז לנו על כך בציון הגילאים של גיבורי הסיפור (גילאים שיישר מעוררים תמיהה אצל הקורא). טענתי היא שייתכן שהכתוב עצמו מנחה אותנו לא להבין את הדברים כפשטם בציון הגילאים. וכן הגילאים בתקופת האבות הינן גילאים ממוצעים בין הגילאים של עד תקופת נח ובין הגילאים שמתקפות משה רבנו (אך יותר קרובים לגילאי דור משה רבנו והילך) ייתכן שגילאים אלו באים לרמז לנו שאכן כן מרומז על אמת היסטורית (שלמיטב הבנתי גם קיימות אסמכתאות בתרבויות אחרות המלמדות אותנו על קיומו של אברהם אבינו, מוצאו וכו׳ אסמכתאות המאששות לנו את הכתוב במקרא והמקובל במסורת), אך עדיין הגילאים המופרזים מרמזים לנו על אמת היסטורית ה״מתובלת״ במיתולוגיה. עד למשה רבנו, אשר הגילאים בדורו הינן גילאים ראליים, ובזאת הכתוב מלמדנו שהחל מעת זאת, יש לנו להבין את הכתוב כאמת היסטורית.

האם שגיתי בהבעת רעיוני זה? האם יפה הייתה לי השתיקה? האם זהו פירוש לגיטימי? האם זהו פירוש שכבר קיים? האם פירוש זה עומד בסתירה לעיקרי האמונה?

תודה רבה, מצפה להנחייה ותורה.

בכבוד רב, גיא.

תשובה

שלום וברכה

נושא זה הוא נושא ארוך ומורכב. הדיון על כך לא התחיל בשנים האחרונות. חרם הרשב"א שהוטל בשבת פרשת חזון בשנת 1305 היה בין השאר גם על הנושאים האלה. תוכל לראות מעט על הדברים ב http://www.ypt.co.il/show.asp?id=29555 וכן ב http://www.ypt.co.il/show.asp?id=24018 ואלו נושאים כבדי משקל ביותר.
העמדה כי סיפורי הבריאה עצמם אינם סיפורים היסטוריים היא עמדה מקובלת מאוד, ואף (לדוגמה) הרב קוק זצ"ל כתבת על באיגרת צא. העמדה כי סיפורי האבות אינם סיפורים היסטוריים נראית בעיניי כעמדה לא לגיטימית, והיא לפחות מחוץ לבית המדרש. ההבדל בין שני המקורות היא שאכן סיפור הבריאה, גן עדן וכדו' אינו נכתב בשפה היסטורית כלל וכלל, ואילו מפרק ה ואילך סיפור ספר בראשית נכתב בשפה היסטורית, ואנחנו חייבים להתייחס אליו כסיפור במסגרת היסטורית.
האם ההתייחסות במסגרת היסטורית מאפשרת לומר, לדוגמה, כי שיטת הספירה של התנ"ך אחרת מזו שלנו (למשל: הביטוי ארבעים שנה הוא ביטוי שמתאר חיי דור או שניים, ולא טווח תאריכים מדויק) ? אין כפירה באמירה הזו, אולם נראה מעמדת חז"ל, ובעיקר מסדר עולם רבה, שלא כך הם קראו את הדברים, אלא לימדו אותנו להתייחס גם לחשבון השנים באופן מדויק. על כן, אני סובר שיש ללכת בדרכם של חז"ל, שהיא גם ה"מוחזק" של פשוטו של מקרא, ולהתייחס לגילאים בדיוק כפי שהם נכתבו, וכך ללמוד את התורה. אדגיש כי אני יודע היטב שהדבר יוצר כמה וכמה בעיות (למשל: איך הספיקו חצרון וחמול להיוולד לפני הירידה למצרים, ועוד ועוד), ועם הבעיות צריך להתמודד.

אדגיש בדבריי כי זו עמדתי וכך יש ללמוד. יש שסוברים אחרת, ואני סובר שעמדתם לא נכונה. אך יש פער בין הקביעה שעמדה מסוימת אינה נכונה ובין הקביעה שעמדה מסוימת אינה לגיטימית. אחת הבעיות של חלק מהמתדיינים בסוגיות אלו היא התפישה שלהם שמה שהם חושבים שאינו נכון – הופך מיד לעמדה לא לגיטימית, ולא היא. יש הרבה מאוד דברים שאני חושב שהם לא נכונים (כולל התפישה הבעייתית מאוד של "תנ"ך בגובה השמיים", בניגוד ל"תנ"ך בגובה הסולם") אך אני לא מגדיר אותם כלא-לגיטימיים. חבל שהדיון לא מבחין בין שני הדברים.


האם הדברים ברורים ?

כל טוב

כתבות נוספות