ספרות מסעות לארץ ישראל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 24/04/02 06:02 יב באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שמואל אליהו - הרב הראשי לצפת

שלום רב,

אודה לרה אם יוכל לענות לי כיצד מתייחסת ההלכה לאורך הדורות אל ספרות המסעות לארץ ישראל.

בתודה ובברכה,

אמא של נגה

תשובה

לאמא של נגה ברכה ושלום,

היהדות בנויה מ"ספרות המסעות לארץ ישראל".
הנוסע הראשון הוא אברהם אבינו שנצטווה "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך". ומאז ועד ימינו אלה תועדו מאות מסעות של יהודים פשוטים וגדולי הדור כאחד. עייני בספרו של אברהם יערי "מסעות לארץ ישראל" בו הוא מביא מכתב מעניין של הרמב"ן שכתב לבנו כשעלה לארץ ומצא בירושלים שני (!!!) אחים סיידים, ואז הוא החליט לייסד קהילה ולהקים בית כנסת וכו'.

ספרי המסעות מהווים בסיס לפסיקת הלכה שכך נהגו להעביר דברי תורה ממקום למקום. מאוד מאלף לקרוא תיאורים של תיירים שתרו את הארץ ומשבחים אותה על אווירה הנקי, על אדמתה הטובה, על היותה בפרשת דרכים וכו', ותוך שבח מתארים בצורה יפה את המקומות הקדושים, קברי צדיקים גבולות הארץ וכו'.

בברכה,
עוזיאל