סעודת פדיון הבן = פ''ד תעניות

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 06/05/14 01:01 ו באייר התשעד

שאלה

שלום כבוד מעלת מורנו ורבנו שליט"א,

נפשי לשאול הגיע : על סעודת פדיון הבן, מה חשיבותה?

יזכה ה' את כבוד הרב לראות בביאת גואל צדק אמן.

תשובה

בס"ד

שלום רב.

אכתוב לך מספר [מקורות על פדיון הבן, ועל מעלת סעודה זו ששווה פ"ד תעניות]:

[מקור מס´ 1 ]

מצוה יג´ – לעשות פדיון הבן לבנו הבכור , [כדי לקשר אותו בחיים], וזאת כדי לפדותו מהמקטרג התובע וטוען לפני ה´- הרי הבכור שלך, אם כן קחהו אליך, וסלקו מן העולם, [אבל כשפודה את בנו, שוב אין לו פתחון פה לקטרג, ולא יכול המקטרג לשלוט עליו ]([הקדמת הזוהר] דף יד´ עמוד א´, עם פירוש מתוק מדבש)

[מקור מס´ 2]

[סעודת פדיון הבן], בהיותי בעיר הקודש בירושלים ת"ו בשנת תרט"ן, הזמינו אותי לפדיון הבן ולא הלכתי, [ואמרו לי שיש בספרים שסעודת פדיון הבן עולה במקום פ"ד תעניות, ואני לא הייתי יודע דבר זה]. שוב ראיתי בשו"ת הד"ר בסימן ט"ל דף ס"ה סוף עמוד א´ שכתב שהעולם אומרים שסעודת פדיון הבן עולה במקום פ"ד תעניות כמנין אחה"ע כמו שמתענים בימי השובבי"ם עד כאן לשונו. [ונראה שאין מקור לדבר הזה רק שיחה נאה בפי הבריות ] ([שדי חמד] מערכת ס´ כלל נד´)

[מקור מספר 3]

[רבותינו הקדושים אמרו שסעודת פדיון הבן היא כ- פ"ד צומות שהם לתקון פגם הברית ]([פרי צדיק ]חלק ג´, פסח שני עמוד רמ´ במהדורת משמחי לב)

[מקור מספר 4]

ראה ראיתי בספר [דברי שמואל] לגאון הרב שמואל עמאר זצ"ל ,מרבני מרוקו בדף ב´ עמוד ב´ וזו לשונו: [העיד לי החכם הרב דוד אדרעי שד"ר מעיר הקודש צפת תובב"א, ששמע מהרב המקובל הרב שמואל העליר זצ"ל, שקיבל מרבו המקובל הרב אברהם ביר זצ"ל שקיבל מרבו ורבו מרבו, עד הרב הגדול והקדוש האר"י החי זיע"א, שהנמצא בבית הפדיון בשעת הפדיון כאילו התענה פד´ תעניות, ובפרט בימי השובבי"ם יש תיקון גדול לכל הנמצא בבית, עד כאן שמעתי... ופשוט וברור שאם הרב שדי חמד זצ"ל היה שומע שמועה טובה כזו, היה מברך הטוב והמטיב] ([שו"ת עמק יהושוע] חלק ג´, יורה דעה סימן יח´)

ברכה והצלחה.