שאלה
1. האם ישנו ספר הלכה(לא משנה/גמרא) שאנו חייבים לקיימו במלואו בכל התקופות?
2. קראתי בספר של פרופ' קירש ששם הוא אומר:"ההלכה מתחדשת ואין אנו חייבים לקיים הלכה ע"פ ספרי הלכה בלתי הגמרא המשנה והתורה לבדם,אלא בכל תקופה הרלוונטיות ההלכות שונה והאפשרות לקיים אותן לא אפשרית בכל תקופה למשל לשבת ליד אישה באוטובוס כשאין מקום באוטובוס למרות האיסור-"להתרחק מנשים מאוד מאוד",ולכן יש הלכות שצריך לחדש וחלקן(שלא מופיעות בגמרא במשנה ובתורה) לבטל, והראיה לכך שלספרי ההלכה מאז חתימת הגמרא הם חסרי תוקף קבוע היא:"הרמב"ם לא "התבייש" לחלוק על גאונים שהיו לפני תקופתו".
רציתי לדעת מה דעתך על המאמר הזה?(אגב הוא לקוח מהספר-"מהפכה בהלכה")
3. קראתי בהרמב"ם-משנה תורה על ההלכה-"הבא על הערוה דרך אבריום...הרי זה לוקה" ראיתי במגיד משנה שיש דעות שסוברות שלא לוקה,מה נפסק להלכה?
תשובה
שלום
1. מה שנפסק בשו"ע אנו חייבים לקיים במלואו בכל התקופות, אלא שישנם מצבים מתחדשים שהשו"ע לא דן בם, ודנו בם הפוסקים האחרונים.
2.מחלוקות תמיד היו. כל הגמרא מלאה מחלוקות. גם הראשונים חולקים זה על זה,וכן האחרונים. אבל בסוף ההלכה הוכרעה. הן ע"י השו"ע והרמ"א, הן ע"י הפוסקים המאוחרים, כהמשנה ברורה ,שועה"ר וערוה"ש ועוד.
האיסור להתרחק מנשים מאד מאד תקף ואינו משתנה. אלא שבמצבים של שעת הדחק, או במסגרת אילוצים שונים, ישנן קולות מסוימות כגון זה שציינת.
3.זו מחלוקת בין הרמב"ם שלדעתו לוקה, לבין הרמב"ן שלוקה רק במצב של העראה. ןהשו"ע(אבן העזר סימן כ סעיף א)פסק כהרמב"ם, ואילו ספר זוהר הרקיע שחיבר הרשב"ץ פסק כרמב"ן, והביא ראיה ממסכת סוטה שזו רק פריצות אבל אין לוקין.(עיין חלוקת מחוקק (אבה"ע שם).
אייל קרים