סליחות

חדשות כיפה הרב חיים נבון 20/08/07 02:55 ו באלול התשסז

שאלה

בסליחות אנו מבקשים מהקב"ה שיסלח לנו - אפילו לא למעננו - אלא למענו. שלא יראו הגוים ויגידו וכו'..

אני לא מבינה איך אנחנו יכולים לומר משפט כזה. אני רואה את זה כחוצפה כלפי ריבונו של עולם! כלומר- לדוגמא, ניקח אדם שבנו לא מפסיק לעשות בעיות ומעשים רעים. האבא רוצה להעניש את בנו - כדי לחנכו (!) והבן אומר לאבא "אל תעניש אותי, שמא יגידו השכנים איזה אבא רע אתה!" אין לי ספק שמשפט כזה יעורר את כעסו של אביו עליו אפילו יותר!

כמו אצלנו - אנו במצב עדין בו אנחנו מתחילים לבקש סליחה על פשעים וחטאים שאנו עושים, אך במקום להשקיע את כוחותינו בתחנונים לקב"ה שיסלח לנו אנו אומרים לו משפט כמו - "תיזהר להעניש אותנו! תאר לעצמך מה יחשבו הגויים..."

אני מרגישה חוצפנית לומר משפט כזה - אנא עזור לי להבין את המשפט בדרך הנכונה.

תודה רבה, בשורות טובות וגאולה בקרוב.

מוריה.

תשובה

שלום וטוב.
כשלעצמנו, איננו יודעים מהי הדרך הטובה ביותר לפנות לקב"ה. אנו לומדים זאת מאבותינו. ואף כאן, למדנו את דרך הפנייה הזו ממשה רבנו: "למה יאמרו מצרים לאמור ברעה הוציאם להרוג אותם בהרים..." (שמות ל"ב, יב). והקב"ה אכן קיבל את פנייתו של משה.
אנו באמת חרדים לכבוד ה' ולקידוש שמו, ופוחדים מחילול השם שנגרם כשעם ישראל בצרה ובמצוקה. כמובן, אסור שפנייה מעין זו תבוא במקום חרטה אמיתית מעומק הלב על חטאינו.