נסיון להתעלות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/04/01 07:34 כה בניסן התשסא

שאלה

אני תלמיד בישיבה תיכונית. הרבה פעמים אני מנסה להתעלות ולעשות טוב אבל תכל'ס זה לא הולך. כאילו משהו שולט עלי ומפיל אותי דווקא באותו רגע שאני רוצה לעלות. אני רוצה - אבל זה לא יוצא.

תשובה

שאלתך שאלת רבים היא. גם אם אינם מבטאים אותה חשים הם בה, בעם אפשר לומר שזוהי מלחמת החיים - מלחמה תמידית של האדם.
גם לאנשים גדולים יש מעידות רוחניות אך "אין חכם כבעל נסיון". על כן התיעצות עם תלמידי החכמים המכירים היטב מצד אחד את כוחות הנפש ומצד שני את פעולות היצר ודרכי ההתמודדות עימו, היא חיונית מאוד. אך צריך לזכור שההתמודדות בסופו של דבר היא של האדם עצמו. על כן ננסה לעיין בדברי חז"ל.
תפוס ת'מושכות!!
נשמה טהורה נתן לך הבורא, "חלק אלוק ממעל". אצורים בך כוחות קדושה וטהרה אדירים. עם זאת, גוף האדם הנו חומרי ויש להישמר מלהימשך אחר החומר ותאווה. האם הנך נשלט על ידי איזשהו גורם חיצוני? - התשובה היא לא!! אין שום גורם חיצוני המניע אותך לכאן או לכאן. אתה הוא זה ששולט על עצמך. אתה מחליט לאן תפנה. ייתכן שהתרגלת למעשים מסוימים, למחשבות מסוימות, ומשום כך מרגיש אתה בקשיים להשתחרר מהם, אך עליך לדעת כי ניתן בהחלט להשתחרר מהם.
ראשית כל, אל תהרהר יותר מדי על העבר ועל הנפילות שהיו, אלא הבט קדימה ולבש עוז וגבורה רוחנית להשתפר, ולתקן, להאיר את המשך הדרך.
דע, כי אינך צריך לערוך מלחמה חזיתית, אלא יכול אתה להטות את האויב להיות אוהב. בוראנו רופאנו נתן בידנו תרופת פלא כזו. תרופה זו הינה התורה: "בראתי יצר הרע - בראתי לו תורה תבלין" כתבלין הממתק את הבשר והופך אוכל תפל לערב וטעים - כך התורה פוגשת בכוחות שליליים, חודרת לנקודה הפנימית שלהם, ומטהרת מקדשת אותם, ומגייסת אותם לכוחות הטוב.
ועכשיו לפעולה!
בשלבים הראשונים של ההתמודדות יש לנטרל תחילה את כוח הרע ("סור מרע"). על כן, ברגע שכוח זר רוצה לפגוע ברוחך הטהורה, תחילה גער בו על כך. והיה אם עדיין לא יניח לך, קח עצמך בכוח לבית המדרש, למקום תורה. למד בספר שהנך חפץ ושכח ממחשבתך הראשונה. "הלא כה דברי כאש נאום ה' וכפטיש יפוצץ סלע" שרוף את הרע שביצר בשם ה' המפורש! הטהו לדרך הישר ("ועשה טוב") - השתמש בכוח הבעירה שבאש שביצר, למד תורת אלקים חיים בשקיקה!
קבל עליך עול מלכות שמים. זכור כי מלכינו מתבונן עלינו תמיד ואין לנו כל רשות לעשות דבר בניגוד לרצון המלך. ודאי שלא נעז להיות כפויי טובה למלך הגדול אשר נתן לנו את חיינו וסיפק לנו את צרכינו.
חשוב מהי מזימתו של היצר. "צופה רשע לצדיק ומבקש המיתו". רוצה הוא להכשילך כדי שתרגיש הרגשה רעה ותתייאש מעצמך. ובזכרך מטרתו - כל מזימותיו להכשילך יעלו בתוהו.
זכור! אנשים המשתוקקים להתעלות לא תמיד יכולים לראות בזמן מועט את התקדמותם. לפעמים הם אפילו חושבים שהנה הם נמצאים בירידה תלולה. אך אם יסתכלו על פרק זמן ארוך, ודאי יראו ששינוי גדול חל בהם לטובה.