שאל את הרב

נכשלתי בנגיעה!! מה עושים עכשיו?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/04/06 22:57 ה בניסן התשסו

שאלה

לפני כשנה הכרתי בחור בעבודה, היה בינינו קשר מצוין של חברות, אך לא חשתי רגש כלפיו.

הקשר ביננו התפתח בהדרגה והיינו מדברים שעות רבות ביום ובסופו של דבר נכשלנו בנגיעה.

בתחילה מתוך סקרנות בלי רגש ממש ואח"כ מתוך משיכה.

הדבר נמשך כחצי שנה שבתוכה ניסיתי כמה פעמים להפסיק, אך הוא לא רצה, ולא הצליח, אולם תמיד ידעתי שעוד כמה חודשים אעבור לגור במקום אחר ואז נפסיק עם זה לגמרי.

אח"כ נפגשנו ושוב נפלנו פעם אחת, אבל אח"כ לקחתי את עצמי בידיים ולא נפלנו יותר.

בתקופה מאוחרת יותר, עקב מקרה קשה שקרה שחווינו בחיינו שוב נגענו קצת ושוב הפסקנו ועכשיו ברור לי שזה סופי ולא אגע בו יותר, זה גם מרתיע אותי נפשית.

הבעיה עכשיו היא שאני חושבת שהוא אוהב אותי, ולמרות שאני כל הזמן חוזרת ואומרת לו שאין סיכוי לקשר וקו"ח לחתונה בינינו נראה לי שהוא לא משתחרר מהרגש.

אני רוצה בעז"ה לבנות בית בישראל, ושאלתי היא: א. איך אפשר לתקן את שנעשה? לפעמים זה עולה לי גם במחשבות.

ב. אני חשה שהבחור צריך את הקשר איתי מסיבות שונות ואני לא יכולה בכל מקרה לנתק אותו לחלוטין. כמובן שהקשר בינינו היום מצומצם רק לדיבורים קטנים ולא יותר מדי אישיים, לא הרבה בכלל (כמעט רק בטלפון ואחת לשבוע שבועיים) ואני מאד משתדלת שהדבורים בינינו יהיו רק לצורך עזרה לאותו בחור וקשר ידידותי מינימלי שאני חייבת לשמור מבחינת נימוסים וכדו'.

בכוונתי לדבר עם הבחור על הנושא ולומר לו שאם הקשר גורם לו לרגשות לא רצויים וכו' אז אנתק אותו ונשאר ברמת הנימוסים כשאראה אותו. שאלתי היא מה צריך לעשות? ברצוני לציין שאני שומרת על הקשר איתו לא מתוך הרצון לחברות בינינו (אין לי צורך בה היום) אלא באמת מתוך עזרה לבחור בדברים שעוברים עליו ועל משפחתו ומתוך ידיעה שזה נעשה לתועלת בלבד.

אשמח אם תענו מהר ככל האפשר על השאלה, תודה רבה וישר כח, מחכה לתשובתכם המהירה.

תשובה

ב"ה
שלום לך יקירתי,
מראש אני מתנצלת על האיחור במענה, אלפי סליחות!!

שאלת שתי שאלות שתלויות אחת בשניה:
[הראשונה, כיצד ניתן לתקן את המעשה?]

[השניה, האם להישאר בקשר עם הבחור?]

שואלת יקרה, תשובתי מבוססת על הלכות התורה ודרכי המצוות, אכן לרגש יש מקום נכבד ופעיל בחיינו אך כל עוד הוא עולה בקנה אחד עם תמצית חיינו, התורה.
במקום בו הרגש גורם לאדם לעבור על התורה והמצוות ח"ו הרי שאין לו מקום והאדם צריך להשתמש בשכלו!!

["מוח שליט על הלב"]
זוהי אימרה שמלווה אותי בחיי הפרטיים והייתי ממליצה לך להפנים אותה!
את וודאי שואלת, מה אני רובוט שהמוח שלי ישלוט על הלב??
איפה הרגש? מה עם המערכת הנפלאה שקוראים לה לב? לבטל אותה סתם ככה?
תשובתי היא לא!! [מוח שליט על הלב] משמע, [המוח שולט על הרגש אך גם הרגש נמצא בפעולה]
כלומר, הלב והרגש צריכים לפעול תחת הוויסות והבקרה של המוח, הרי כל התאוות, הרצונות והתחושות שלנו מגיעים דרך החושים, הבנת התהליך הפשוט הזה יעזור לך להגיע לשליטה עצמית.
העין רואה והלב חומד,
האוזן שומעת והלב מתאווה,
הגוף מרגיש והלב שוב פועל....

הלב מתאווה ורוצה דבר ולכן הוא מעלה הרהורים למוח, מעין איתותים שיכולים להשמע כך...
וואוו איך אני חייבת לקנות את החצאית החדשה של ZARA....
וואו איך מתחשק לי....
[המוח קלט וכעת הוא שוקל מה עדיף??]
האם לשמור על ההלכה ולהמנע מנגיעה או שמא אכנע לרצון רגעי?
האם לקנות חצאית חדשה אפילו שהיא לא ממש צנועה או להמנע??

אדם שמוחו שולט על ליבו הוא מרסן את הרגש כאשר הוא מתנגש עם הרצון האלוקי, לעומת זאת במצב שהרגש הוא נכון ומשרת את חיינו ואת תפקידנו בעולם הרי שמוחו של האדם מקדם אותו בברכה!!!

וכעת נעבור לתרגום מהיר לעברית,
למרות שנהוג לענות על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, אפתח בשאלתך השניה, האם להישאר בקשר עם הבחור??
כפי שהסברתי לך, הרגש אומר שאת חייבת מתוך נימוס להישאר בקשר עם הבחור, הרי הוא שבור ואת "עזבת" אותו והוא לא "משתחרר מהרגש" וסך הכל הוא זקוק לעזרה!
וודאי שהלב באופן אוטומטי יכתיב לך להישאר איתו בקשר לא לעזוב אותו, לתמוך בו, לדבר איתו בטלפון.........[אבל!זהו בהחלט הדבר שאינו נכון לעשות מבחינה הלכתית! ונפשית]

על אף העובדה שהלב שלך לא נותן לך ל"עזוב" אותו לבד, חשוב שתעשי זאת במהרה, ממש בשיחה מאוד קצרה ופשוטה וכמובן בעדינות, הסבירי לו שהקשר בינכם אינו בריא, בעבר הוא הוביל למקומות שאינם הולמים יהודים כלל וכדי שלא ליצור עוגמת נפש מיותרת את מעוניינת לנתק את הקשר באופן סופי!
מעבר לזה, ציינת בשאלתך שהנגיעה הגיעה מתוך "סקרנות", ולכן גדול הסיכוי שהרגש שלך או שלו תלוי בדבר וזו אינה אהבת אמת אפילו לא מצידו ולמרות שנראה לו שזו אהבת חייו...
[את וודאי קצת בהלם מההחלטיות שלי, אך זוהי האמת בלי מריחות, עיגול פינות וכדומה.]

[רגש בין יהודי ויהודיה צריך להבנות למטרה אחת: נישואין.]
[עיגול פינות, כלומר שיחות טלפון מיותרות עם גבר לא יתרמו לחייך אלא רק יגרעו, האהבה והרגש אינם מערכת ניסויים מעבדתיים ואת התוצאות חווים על הבשר בלי הכנה מוקדמת!]

ממש כמו שלא מהרהרים אחר דברי רופא כך אל לנו להרהר אחר דברי הבורא שיודע היטב את נוסחת האושר לחיינו ואסר עלינו יחסים אישיים לפני נישואין.

אם את רוצה בטובתו, הרי שהטלפונים איתך לא רק שלא תורמים לו להשתחרר מהרגש אלא וודאי פועלים את ההפך הגמור, הוא וודאי יותר מעוניין בך...
האם אי פעם שאלת את עצמך: אולי את נכנסת למעגל בו נוח לך בתור אישה לשמוע את קולו של גבר שמאוד מעוניין בך, כיוון שהדבר וודאי מחמיא אך מאוד מסוכן מבחינה הלכתית ונפשית.

יקירתי,
כל דבריי מכוונים למטרה אחת בלבד : [טובתך האישית ולכן אני מייעצת לך בצורה ישירה וברורה]
בחיינו קורה שפוגעים באדם שמאוד קשור אלינו והדבר יכול חס ושלום לגרום לפגיעה בבן או בבת ישראל וגם לפגיעה בעצמנו ממש, כיוון שאירועים לא נעימים אלו יכולים ליצור מניעות ועיכובים מיותרים ח"ו ולכן אני מציעה להתרחק מכל הבעיות הללו.

דברי עם הבחור בעדינות, התנצלי ובקשי סליחה שלוש פעמים אם הוא נפגע מבלי שהתכוונת.
אמרתי את שלי אני מקווה שתפעלי בהתאם, כעת הכל תלוי בך!

לשאלתך הראשונה,
כיצד ניתן לתקן את המעשה? הרי מחשבות עולות ומזכירות לך את המעשה?
כולי אמונה ותקווה שכשתנתקי את הקשר עם הבחור המחשבות סביבו יפסקו בהדרגתיות, דבר תלוי בדבר, ממש כמו שרשרת של חוליות שתלויה אחת בשניה.
ברגע שתעשי מעשה ותפסיקי לדבר עם הבחור הרי שהמחשבות עליו באופן אוטומטי ירדו ברמה משמעותית כיון שכשלא מדברים עם אדם, המחשבה פחות עסוקה בו, לעומת מצב בו את שומעת את קולו שמזכיר לך אירועים כאלו או אחרים שחוויתם יחד.

המחשבות מתחלקות לשני סוגים:
[הסוג הראשון], מחשבות שעולות לנו במהלך התפילה, לימוד תורה ובחיי היום יום, ניתן לדחות אותה על ידי החלפתה במחשבה טובה אחרת ולא כדאי להיכנס למלחמות עימה. זהו עניין טבעי בהיותנו בני אדם בגוף גשמי עולות לנו מחשבות שונות, כמובן שיש ביכולתנו לאמן את המוח שלנו להפסיק עניין זה באמצעות הבנה [שאנו שולטים על המחשבות שלנו ולא המחשבה שלנו שולטת עלינו!!,]
כולנו משתמשים בביטוי "מחשבות עולות לנו" אבל אנו שוכחים שאנו מרגילים את המוח שלנו לחשוב מחשבות ספציפיות ולאחר שהתרגל בכך תקופה מסוימת המחשבה עולה באופן אינטואיטיבי אבל גם את זה ניתן לשנות. מחשבות אלו לא מבטאות חוסר אמונה אלא הן חלק מהבחירה שלנו אם לחשוב מחשבות טהורות או להרהר במחשבה זרה ולדחות אותה, לא צריך להתרגש ולהילחץ ממחשבה זו אלא לשמוח כי על כל דחיית מחשבה זרה יש שכר. (ניתן ללמוד על כך בהרחבה בספר התניא , פרקים כו כז)

[הסוג השני] של הרהורים זרים שמתעמקים בהם ומפתחים אותם, אסורים למחשבה. מדוע?
הנשמה מתלבשת בשלושה לבושים: מחשבה, דיבור ומעשה. כאשר המחשבה היא לבוש עדין מאוד וקרוב לנפשו האלוקית של האדם.
המחשבה עדינה יותר וקשורה יותר עם הנפש- ודאי שאין שום ערך לדיבור אחד לגבי כוח המחשבה.
האדם חושב ולאחר מכן מדבר מה שחשב כיוון ["שהמחשבה היא גם כן בחינת אותיות, כמו הדיבור רק שהן רוחניות ונעלות יותר"] כך אומר בעל התניא במפורש.

כשיש ריקבון באמצע פרוסת לחם הוא יתפשט וישתלט על כל הפרוסה, ממש כך נפש האדם: המחשבה מבטאת את פנים האדם את רחשיו הפנימיים ביותר.
לכן, כשהפנים לא נקי מדברים בטלים ומחשבות אסורות עם הזמן המחשבות יתורגמו לדיבור ועשייה ח"ו וכמובן שיש קושי לקבל עניינים שבקדושה כשכל התוכן הפנימי של האדם מורכב מהיפך קדושה.
אנו מתקשים להבין את כוחה של המחשבה, את עוצמתה ויכולתה הרוחנית והגשמית אבל בכל אופן אנסה להסבירה באמצעות הסיפור הבא:
מסופר על יהודי שחי בעיר מעזיבוש והיה לו ריב עם בן עירו, ותוך כדי שהות בבית הכנסת במחיצת הבעל שם טוב היהודי צעק שהיה: ["קורע את יריבו כדג".]

הבעל שם טוב ציווה לתלמידיו לשלב ידיהם בידי חבריהם, ולהתייצב לידו בעיניים עצומות.
הבעל שם טוב הניח את ידיו הקדושות על כתפי שניים מתלמידיו, אלה שעמדו בסמוך, לפתע נזדעקו התלמידים מתוך אימה גדולה: הם ראו כיצד קורע הוא כדג את יריבו!
מכאן הוכחה גמורה, שמכל כוח – תוצאה ופועל דבר: אם בלבוש חומרי, או רוחני, שאפשר לתופסו רק בחושים נעלים ועדינים יותר. (ספר היום יום, כ"ט תשרי).

המחשבה אינה מוחשית לנו אבל יש בכוחה להשפיע על עניינים גשמיים אם נרגיל את עצמנו לחשוב יום יום על גניבה ח"ו,מתישהו זה יתורגם למעשים.
הרי אי אפשר לנהל חיי פנים וחיי חוץ, אי אפשר לחשוב טוב ולא לעשות טוב כפי שאי אפשר לחשוב על עניינים אסורים ולא להדבק בהם, כיוון שאדם הנכנס לאטליז ירצה או לא ירצה ידבק בו ריח הבשר...
לכן, תשובתי אלייך היא להתחיל להרגיל את עצמך לחשוב על דברים אחרים כל פעם שכביכול עלתה לך מחשבה על העבר...

ולכל קוראינו, אשמח אם תלמדו מדוע לא רצוי להכנס לקשר שאינו למטרות נישואין מלכתחילה!

["הבא להטהר מסייעין לו"]
היי בטוחה שהקב"ה נתן לך כוחות רבים להתמודד עם אירועים אלו, ואת צריכה להביא אותם לגילוי בפועל ממש!
בהצלחה מרובה,
אשמח לשמוע ממך כיצד התמודדת ואם את זקוקה לעזרה נוספת אשמח לענות במייל.

קיץ בריא ושמח!
בשורות טובות,
שלך,
אירית ג´ולי אליה.
iritjully@Walla.com

כתבות נוספות