נישואין - מספר שאלות

חדשות כיפה הרב אריה שטרן 30/05/13 15:16 כא בסיון התשעג

שאלה

שלום הרב

1. ידוע מהתנ"ך שהיו אנשים לוקחים פילגש. רציתי לשאול, בהקשר זה האם זה מותר גם היום? מדוע לא? חרם דרבנו גרשום חל על נישואין בלבד לא? דבר נוסף, האם אי אפשר לומר שאדם שבגד באשתו זה כאילו לקח לעצמו פילגש? האם אותן פילגשים נלקחו על ידי איזשהו קניין כמו כסף/שטר/ביאה?

2. מדוע שנתנגד לכך שאנשים חילוניים יתחתנו בנישואין אזרחיים? בסופו של דבר זה מרחיק מקרים אפשריים של ממזרות. מה הצדדים הרעים? מה הקשר של זוג חילוני למושגים כמו - חליצה, גט ברבנות וכדומה.

דווקא להפך כיוון שיש סיכויים שאישה נשואה שלא מקבלת גט תחייה אחר כך עם גבר בלי נישואין, ויוולדו ממזרים, אפשר לומר שהיה עדיף שהיא מעולם לא תתחתן כדמו"י ולכן לא יוולדו לעולם ממזרים.

תודה!

תשובה

לשואל: שלום,

הדבר בעיקרי שצריך להדריך אותנו הוא שיש לתת עדיפות ראשונה הוא בשמירת הבית היהודי שהתנהל על יסוד של קדושה ואת זה אי אפשר לקיים אלא ע"י קידושין כדת מושה וישראל ואין לשנות את העיקרון הזה בגלל כמה פורצי גדר.
בברכה
הרב אריה שטרן
ראש מכון הלכה ברורה