ניקוי אקווריום פסח

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 06/04/14 11:48 ו בניסן התשעד

שאלה

שלום (אני חייב תשובה מהירה....)

יש לנו אקווריום כבר 3 שנים.

כל שנה לפני פסח אבא שלי אומר שחייבים לנקות אותו שלא יישאר חמץ.

שאני חושב על זה, אני בטוח שאין שם איזה חמץ שראוי למאכל כלב, יש שם רק צואה של הדגים וממש טיפה מהאוכל שלהם שנשאר, שגם הוא בטח ייאכל עד מחר.....

בפסח עצמו אנחנו מאכילים אותם באוכל שהוא לא חמץ, אבל השאלה שלי היא האם באמת צריך להוציא את כל הדגים החוצה, לנקות את האקווריום (ששוקל לא מעט) ולעשות את כל העבודה הזאת?

תודה רבה!

תשובה

שלום
לענ"ד אין צורך לנקות מפני שרק על חמץ בשיעור כזית במקום אחד עוברים בבל יראה ובל יימצא וגם מסתבר שהדגים אכלו את החמץ. ובספר בדיקת חמץ וביעורו ג, מה, הוסיף שאם החמץ טונף לגמרי עד שאין סיכוי שאדם ישתמש בו לשום שימוש, הרי הוא מבוער. ועוד חידש שם בהערה ק"ל שמה שאמרו שכל שראוי לאכילת כלב עדיין נחשב חמץ וצריך לבערו, זה מפני שראוי לחמץ בו עיסות אחרות, אבל אם טונף, אף שכלב יכול לאוכלו, כיוון שאינו ראוי לשום שימוש אדם, נתבטל ואינו צריך לבערו. (עוד עיין בפסקי תשובות תמה, ז, דעות נוספות).
בברכה אייל משה