שאל את הרב

ניסויים בחברת רפאל בשבת?

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 11/11/10 15:20 ד בכסלו התשעא

שאלה

האם מותר בשבת לעבוד בשמירה בניסויים של חברת רפאל, שכרוכים בחילול שבת?

תשובה

שלום,

אתייחס לשאלת השמירה בסוף תשובתי, אך קודם אתייחס לשאלת חילול שבת לגבי הניסויים עצמם.
לעניות דעתי שאלת חילול שבת בניסויים ברפאל שייכת לדיני צבא ומלחמה.
א. בדרך כלל ההיתר לחלל שבת ניתן כאשר ישנה מצווה לקיים חיים, כלומר כאשר ישנו פיקוח נפש או ספק פיקוח נפש. זאת בתנאי שמעשה חילול השבת יכול להשפיע באופן מיידי על מצב האדם הנמצא בסכנה.
ב. כל זה איננו רלוונטי בצבא. פעילות בטחונית מובהקת במסגרת צבאית בדרך כלל איננה מצילה חיים באופן מיידי. אך כל פעילות צבאית שהינו חלק מהותי מפקודות צה"ל הותרה בשבת על בסיס זה שצורכי הביטחון של מדינת ישראל יש בהם גדר של פיקוח נפש כללי לאומי אם פעילות זו לא תתבצע.
ג. אני מניח שאתה מדבר בשאלתך על ניסויים שגם הם קשורים לצרכים השוטפים של ביטחוננו במדינה.
ד. היתר זה תקף רק בתנאים הבאים:
- שהכרחי לבצע את הניסוי בשבת. למשל, אם מדובר בניסוי שנמשך לאורך זמן שאי אפשר להפסיקו באמצע.
- שמשהו מהותי מהניסוי ייאבד אם ביצועו יידחה ליום חול.
- שיש לניסוי קשר מובהק לבטחון המדינה. (לא למשל ניסוי שהוזמן על ידי מדינה אחרת. דבר שיכול לתרום בהחלט למצבינו הבין-לאומי אך איננו קשור ישירות לבטחון יושבי המדינה.
- שאין לבצע את הניסוי באופן אחר ללא חילול שבת ללא ששינוי זה יפגע בתהליך הניסוי.
ה. אפשר לטעון שיש להבחין בין המציאות בצבא לבין המציאות ברפאל מצד זה שכולנו חייבים בגיוס לצבא אך אין חובה עלינו לעבוד דווקא בחברת רפאל. ואולי אין היתר לאדם להכניס את עצמו לעבודה שיש בה חילול שבת מתוך בחירה חופשית.
לעניות דעתי טענה זו איננה מבוססת. הרי לא ייתכן שבכל המקצועות במדינה שיש בהם הכרח של חילול שבת (למשל, רפואה), יהיה אסור לשומרי הלכה לעבוד בהם. נהפוך הוא. דווקא מי ששומר הלכה חייב להשתתף בכל מקום שיש בו הכרח לקיום החיים של עם ישראל במדינה. זוהי חלק מהותי ממצוות יישוב הארץ.
ועוד - איפה שמותר לחלל שבת בגלל מצוות שמירת החיים על פי ההלכה עדיף שאדם שומר הלכה יהיה "המחלל", כדי שיוכל לשמור על הגבולות של קדושת השבת. למשל, בחברת רפאל הוא ידי לעשות רק מה שחייבים לעשות בניסוי לשם הצלחת הניסוי, ויימנע מכל פעולה שיש בה חילול שבת שאינה נחוצה לניסוי. אדם שאינה שומר הלכה איננו מסוגל לשמור על הבחנה הכרחית זו ששומרת על קדושת השבת בד בבד עם פעולה שיש בה חילול שבת לשם שמירת חיי יהודים.
ו. הנקודה האחרונה מהווה בסיס לתושה בעניינך. אין אנו יכולים להקים מדינה מתוך ההנחה שכל מפעל הזקוק לשמירה בשבת יעסיק "גוי של שבת" לשם כך. ברור שאם אנו רוצים לקיים מצוות יישוב הארץ עלינו לקבל על עצמנו גם את אחריות השמירה בשבת בכל מפעל שמטעמים בטיחותיים או בטחוניים חייב שמירה בכל ימות השבוע.
אלא כפי שכבר ציינתי יש הקפיד בזמן השמירה לא לעשות שום פעולה שיש בה חילול שבת שהיא אינה לצורך מובהק של השמירה עצמה. (אני מבין משאלתך שאין בשמירה שלך פעולות כאלו). כמובן אתה חייב לנסוע לרפאל לפני שבת ולחזור הביתבה במוצאי שבת.
בברכה, דוב ברקוביץ

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות