נידה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/09/02 01:08 כג בתשרי התשסג

שאלה

שלום רב!

אני מחפש את המקורות להחמרות של איסורי הנגיעה בבחורות לפני החתונה ולהחמרות לגבי איסורי הנגיעה בנידה בימי הנידה ובימי הטהרה.

כמו רוב הציבור הדתי לאומי גדלתי על התודעה שאסור לגעת בבחורה לפני החתונה וגם לי היה קשה מאוד לשמור על האיסורים האלו ככתבם (או יותר נכון כדברם), בעיקר לאור הפתיחות הניכרת בחלקים גדולים בחברה שלי.

בשלב מסויים לא מזמן החלטתי לבדוק את המקורות והתפתחויות ההלכה של איסורים אלו והתברר לי שההחמרות שגדלתי עליהן הן בעצם גזרות מאוד מאוחרות (אחרונים). אם כי כבר לפני כן ישנם איזכורים לאיסורים אלו אך רק בדרך אגב כמו באגדתות מסויימות בגמרא. לא מצאתי בגמרא דיון מעמיק על אופן הלימוד של האיסורים ומקורם.

ברור לי ששני הנושאים האלו לא קשורים אחד לשני וכמובן מאוד גדולים אך אשמח מאוד אם תצליח לתמצת את התפתחות ההלכה או לפחות את המקורות בגמרא ובפוסקים.

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

נושא זה רחב ומקורותיו רבים.

יש מקורות בתורה שבכתב,
יש מקורות בתורה שבע"פ,
יש מקורות מתקופת הסבוראים.גאונים ראשונים ואחרונים,
יש מקורות מתקופתנו אנו.

אם ברצונך להעמיק עליך לעיין בספר נפלא שסיכם את רוב במקורות הלא הוא ספר" הבית יוסף" ושו"ע.
חלק יורה דעה החל מסימן קפג' הוא דן בהגדרת אישה נידה
ודיני פרישה סמוך לווסת ודיני מראות דמים ודיני הרחקות ודיני טהרה -ים עצום ונפלא של דבר השם.

אתה גם יכול לקרוא בספר שנקרא"דרכי טהרה" של הרב מרדכי אליהו שליט"א שמסכם את הדברים בקיצור הלכה למעשה.
ובמיוחד עיין בהקדמה לספר .

בהצלחה,

עוזיאל