נטילת ידים,קידוש,והבדלה.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/05/02 03:51 יט באייר התשסב

שאלה

יש לי מספר שאלות:

1)בקשר לנטילת ידים, האם אני אמור לברך לפני הניגוב או אחריו?כי לפני הניגוב הרי רוח הטומאה נשארת ואחרי הניגוב הרי צריכים לברך על מצוה לפני עשייתה!

2)אני בן 15,בזמן הקידוש בשבת אני אומר את הקידוש ביחד עם אבא שלי. האם יש בכך איסור הזכרת שם ה' לבטלה?אני כבר יודע את הברכה בעל פה והאמרה היא לא לשם חינוך.האם מותר לי לומר את הברכה ביחד עם אבי?

3)אבא שלי מתפלל בבית כנסת אחר מזה שאני מתפלל,ולוקח לו זמן רב לחזור הביתה מבית הכנסת. האם זה שאני אומר את ברכת"חונן הדעת" אני בעצם מוציא את השבת או שאני אמור עדיין לשמור את השבת עד שאבא שלי יוציא את השבת.או.שעדיף להשאר בבית כנסת,לשמוע הבדלה(מאנשי בית הכנסת) ואח"כ לחזור לבית ולהפעיל מכשיר חשמל וכו'

תודה מראש,

מאיר.

נ.ב אני נוהג כמנהג עדות המזרח.

תשובה

ב"ה

מאיר ברכה ושלום,

1) לגבי נטילת ידיים של בוקר – צריך לברך לפני הניגוב כי הרוח הרעה נעקרת בנטילה ולא רק אחרי הניגוב. עיין בספר בן איש חי פרשת תולדות סעיף ה'. אכן צדקת – הכלל הוא שכל המצוות מברך עליהן לפני העשיה. יוצא מהכלל הוא הדלקת נרות בע"ש לחלק מהעדות, וטבילת גר.
להרחבה עיין בתלמוד הבבלי מסכת פסחים דף ז' עמ' ב' .

2) בזמן הקידוש עליך לשתוק, לשמוע את הקידוש מאבא ולהתכוון לצאת ידי חובה. רק כאשר לא שומעים טוב את המקדש או שחושש שהמקדש לא מתכוון להוציא ידי חובה את השומעים (לפעמים זה קורה בצבא שהמפקד הבכיר מקדש…),רק אז יאמר עמו בלחש מילה במילה את ברכת היין ואת הקידוש, אע"פ שהגביע אינו בידו.
להרחבה עיין בספר בן איש חי שנה שניה פרשת בראשית אות טו'.

3) אם יצאה השבה מבחינת הזמן, עדיין חל על האדם קדושת שבת כל עוד הוא לא עשה הבדלה ביין. ולכן אסור לעשות כל פעולה לפני שמבדילים. במקרה הצורך ניתן להחשיב את ה"אתה חוננתנו" כהבדלה, ולעשות מלאכה לפני ביצוע הבדלה על יין. ואם יש צורך גדול ניתן לומר "ברוך המבדיל בין קודש לחול" ולעשות מלאכה לפני אמירת "אתה חוננתנו".

נ.ב.: משאלתך אני מבין שיש לך כמה דקות פנויות בכל מוצאי שבת. נניח שמדובר ב – 10 דק'.
בחישוב שנתי פשוט: 10דק' X 54 שבועות = 540 דק'.
540 דק' / 60 = 9 שעות.
9 שעות זהו יום עבודה. צא וחשוב כיצד אתה יכול לנצל את יום העבודה שניתן לך במתנה…

בברכה,
עוזיאל