נזק לחפץ מושאל

חדשות כיפה הרב אריה שטרן 10/02/14 18:31 י באדר א'

שאלה

שלום רב!

אני מורה בחט"ב במרכז הארץ ובכיתתי אירע האירוע הבא בזמן ההפסקה:

תלמידה שאלה מחברתה טלפון נייד ושיחקה בו לאחר זמן הניחה אותו על שולחן המשמש בד"כ כעמדת הטענה. לצערי, באותו זמן עמדה על השולחן תלמידה שלא הבחינה בטלפון והפילה אותו לרצפה. כתוצאה מאותה נפילה ניזוק הטלפון הנייד. התלמידה שעמדה על השולחן הבינה את חלקה באירוע המצער ומוכנה לשאת באחריות אך לטענתה גם התלמידה ששאלה את הטלפון הנייד אחראית לנזק.

כיצד יש לדון בעניין זה?

הייתי רוצה מאד לנצל את האירוע המצער ללמידה חינוכית והלכתית. אשמח לקבל מקורות רלוונטיים כדי ללמוד הסוגיה ובע"ה ללמדם.

בשורות טובות

מירי

תשובה

לשואלת שלום,
לפי סדר הדברים זה ברור שהשואלת חייבת לשלם למשאילה, שכן כל זמן שלא החזירה את החפץ , הרי זה באחריותה כדין שואל על האונסים. לאחר ששלמה יכולה לתבוע מזה ששברה לשלם על הנזק, כדין של אדם המזיק החייב על כל נזק , גם על אונס. אמנם אם השואלת לא תשלם, יכולה המשאילה לתבוע את הסכום מהשוברת.
בברכה
הרב אריה שטרן
ראש מכון הלכה ברורה