נזקי ממון

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 14/01/14 20:09 יג בשבט התשעד

שאלה

לפני חתונה של הבת שלנו , פנינו לגמ"ח לקבל עשישיות - כולל ידיות לחתונה. חוץ מלהשאיר פקדון בסך 100 ₪ ושעלינו להחזיר אותם תוך זמן סביר אחרי החתונה , לא נאמר לנו כלום. גם על הקופסה יש הוראות איך לשמור עליהם ולנקות וכו'. לא כתוב ולא נאמר בשום מקום מה יהיה אם לא יוחזרו בזמן או בכלל לא. לצערינו ובעגמת נפש מאד גדולה מצידנו, הם הלכו לאיבוד. פנינו לגמ"ח עם הבשורה המרה והפנו אותנו לחנות מסויימת ושם נאמר לנו שעלות כאלה עשישיות עם הידיות עולות 3000 ₪. אנחנו פנינו לכל מיני כוונים ובסוף מצאנו בבני ברק סט כולל הכל בכ-380 ₪. (אנחנו גרים דרומית לירושלים) . קנינו אותם והבאנו אותם לגמ"ח ולא היו מוכנים לקבל אותם משום שהם לא אותם עשישיות.

שאלתינו היא: מה הדין? האם עלינו להוציא את הסכום הזה? או אולי יש כאן מקח טעות?

הבהרה : אם היו אומרים או היה מופיע על הקופסה שזה עלות שלהם במידה וילכו לאיבוד , בפירוש לא היינו לוקחים אותם.

אשמח לתשובת כבוד הרב

גדליה גובר

תשובה

שלום רב,
לצערי אין מספיק נתונים בשאלה. ממה היו העששיות בנויות, למה הן כל כך יקרות? ומדוע האחרות כל כך זולות, האמירה שלא היינו לוקחים אם יינו יודעים את מחירם במידה ואבדו לא פוטר מתשלום. בעקרון זהו דין שואל של התורה והוא חייב באבידה, לגבי הדין מה להחזיר, יש אפשרות לתת פיצוי כספי בהנחה שעששיות אלו ערכן כמשומשות קטן יותר.

כל טוב
חיים רטיג, ישיבת בינות רעננה.