נושאים ביהדות

חדשות כיפה הרב שי פירון 06/12/01 11:23 כא בכסלו התשסב

שאלה

לגבי נושאים כמו עולם הבא,ענייני שכר ועונש, ביאת המשיח, תחיית המתים וענייני גאולה וכדומה יש לי הרבה בעיות איתם כי דבר ראשון הם נראים יותר כדברים משיחיים מאשר דברים מציאותיים שעתידין לקרות (לדעתי) ונגיד עניין שכר ועונש למה בכלל צריך אותו ביהדות הרי יש בפרקי אבות את המשנה שאומרת שלא על מנת לקבל פרס איך זה מסתדר?

תשובה

ב"ה

אסף,

כמה עומק יש בשאלתך, אבל לדעתי ככל שתוסיף ללמוד תגיע לידיעות רבות. לא נראה לי שנכון לראות בכל השאלות הללו כאילו הן מיותרות ולא הגיוניות. לי ברור שהתחומים הללו מציבים תורה שלמה שלא עוסקת רק בשאלות מעשיות אלה שאלות הנוגעות גם לעולם הרוחני וגם לעולם הגשמי. גם לעולם הזה וגם לעולם הבא. נהפוך הוא. אם התורה היתה עוסקת רק בחלק הפרקטי הייתי מרגיש שהיא חסרה ולא רלוונטית. זה שאני לא מבין חלק מהדברים זה נורמאלי והגיוני. שהרי אילו הייתי מבין הכל, הייתי יכול להחליף את הקב"ה...

ביחס לשאלתך על השכר והעונש, יש לחלק בין שני צדדים.
היחס שלי בעת עשיית המעשה לא צריך להיות יחס שנובע מתוך הרצון לקבל פרס. אבל הראיה הכוללת מקיפה גם את ענין השכר והעונש. ובכלל, יש אנשים שזקוקים, בשלבים הראשונים של עבודת ה' לקבל תחושה של שכר ועונש. רק כך הם מצליחים לפלס את דרכם בנתיבי עבודת ה'. אם אתה מרגיש שהתעלת מעל הצורך בשכר ועונש, קדוש יאמר לך!

שי