נוסח התפילה ממתי הוא?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/01/02 11:52 יז בשבט התשסב

שאלה

רציתי לשאול, האם התפללו שלוש תפילות ביום גם בימי קדם, כי האבות תיקנום, ואם תפילת ערבית רשות היא, אז מדוע חובה להתפלל אותה היום?

תשובה

התפללו שלוש תפילות בימי קדם אבל נוסח התפילה הנמצא בידינו הוא מאנשי כנסת הגדולה
"אמר רבי יוחנן ואמרי לה במתניתא תנא מאה ועשרים זקנים ובהם כמה נביאים תיקנו שמונה עשרה ברכות על הסדר" (תלמוד בבלי מסכת מגילה דף יז/ב ).

לפני כן היה סדר התפילה מסור בידי כל אחד מאב לבן כמו כל תורה שבעל פה.
צריך לשים לב שבחילת תקופת בית שני היתה ירידה גדולה ברוחניות העולם כולו וזה התבטא בין השאר בכך שהרבה ניסים שהיו בתקופת בית ראשון לא היו בבית שני. גם נבואה לא היתה בבית שני. וחכמינו מספרים שלדבר זה היה גם ביטוי בשלילה בכך שנפסק יצר הרע של עבודה זרה.
בקיצור קרה משהו בעולם בתחילת ימי הבית השני שבגללו היו צריכים לתקן סדר תפילה מסודר לכולם.

לגבי תפילת ערבית - נכון שהיא רשות אבל קיבלנו אותה עלינו כחובה.