נדר ושבועה

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 16/12/02 19:58 יא בטבת התשסג

שאלה

הייתה לי ידידה שהיינו מדברים המון במשך שנה שלמה, לפני שבוע החלטתי שזה לא מתאים ועכשיו אנחנו לא מדברים. במשך השנה הזאת נשבעתי לה שאני לא יעשן יותר משום שזה הפריע לה שאני מעשן.

אני לא יודע מה לעשות בקשר לשבועה איך אפשר להתיר אותה בצורה כל שהיא, אני לא רוצה להיות מוגבל בצורה כזאת בגלל השבועה. אייך אני יכול להתיר את השבועה???

תשובה

שלום לפלוני,
שאלה כעין שאלתך נשאל הריב"ש(סימן רלב)על אחד שאסר עליו בשבועה שלא לשחק בקוביא.וכתב שם שאין מתירין שבועה שנעשית למנוע איסור,ומשחק בקוביא אסור מדרבנן,וגם למי שסובר שאין אסמכתא בקוביא(רב ששת),מכל מקום הוא דבר מכוער ומתועב,וראה שם באורך.
ומכיון שהעישון מזיק לבריאות,אין כל אפשרות להתיר שבועה זו.
אני מכיר אישית כאלה שלא הצליחו להיגמל מעישון אלא בדרך של נדר ושבועה,והיום לאחר שנים של הפסקה הם מציעים להשתמש בדרך זו לכתחילה.ולענ"ד טוב להציע לכתחילה להתמש בנדר או שבועה כדי להיגמל מעישון,והראיה ממה שפסק מרן (יו"ד רג,ה)"אם ירא שיתקפו יצרו ויעבור על איזו מצוה ממצות לא תעשה או יתרשל מקיום מצות עשה מצוה לישבע ולנדור כדי לזרז עצמו".
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני