נדרים ושילוב ידים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 11/08/09 10:50 כא באב התשסט

שאלה

שלום לכבוד הרב!

1. רציתי לשאול לגבי נדרים-אם החלטתי לעשות משהו ואמרתי בלי נדר לפני שהחלטתי את זה, ואח"כ סיפרתי לחברה שלי שאני הולכת לעשות את זה אבל לא אמרתי "בלי נדר" בזמן שאמרתי לה את העניין, האם הדבר נחשב לי נדר או שבגלל שבפעם הראשונה אמרתי בלי נדר זה מספיק? האם אפשרי להגיד רק פעם אחת בלי נדר בשביל כל הפעמים האחרות?

2. האם שילוב ידיים נחשב כאילו אני עושה צלב עם היידים? או אם אני נגיד מחזיקה סידור אל מול פני ביד אחת, ושמה את ידי השניה מתחתיה שתתמוך בה, וזה נראה דומה לצלב, האם זה תקין לעשות זאת? אולי זו שאלה קצת מצחיקה, אבל זה חשוב לי לדעת שאני נוהגת נכון.

תודה רבה!

תשובה

ןו
שלום וברכה,
1. הנוהג בהנהגה טובה מספיק לומר פעם אחת ´בלי נדר´ בתחילתה, ואני ממליץ לומר גם לפני הפעם הראשונה וגם לפני הפעם השלישית [ואם שכחת אז לפחות פעם אחת נוספת]. אם זה מנהג טוב לאורך שנים מומלץ לשוב ולומר בלי נדר לפחות פעם בשנה ויש הנוהגים בכל פעם שמספרים על כך לאחרים.

2. שילוב ידים הוא המצב הכי מהודר בזמן התפילה, לפחות תפילת שמונה עשרה. אין בכך שום בעיה
[אין שאלה מצחיקה. כל מה שנשאל בתום לב וברצון ללמוד כי זה מטריד את האדם - זו שאלה ראויה]

בברכה ותזכי למצוות ויהיו תפילותיך לרצון לפני ה´

דוד לוי