נגיעה של חיבה בין קרובי משפחה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/11/02 15:34 יט בכסלו התשסג

שאלה

אני תלמידה בבית ספר תיכון, אני בת 18 ומשתדלת מאוד מאוד להתחזק, ולמרות שאני יודעת את עיניני איסור נגיעה ואת כל הדברים העומדים מאחורי איסור זה, אני נמצאת בבעיה קשה מאוד. אני בת למשפחה מרוקאית חמימה מאוד, וכמנהג המרוקאים הוא לברך לשלום את כל מי שרואים ופוגשים (קרובי משפחה) בנשיקה. כיווון שקיבלתי על עצמי רק לפני 3 שנים לשמור על איסור נגיעה, בכל פעם שהמשפחה נפגשת אני "מחויבת" לתת נשיקה לפחות לדודים המבוגרים ממני, אם לא לבני דודים, אני מאוד רוצה לשמור על איסור נגיעה כהלכה, אך גם איני רוצה לפגוע בכבוד הדודים המבוגרים שאם אין נושקים להם הם נעלבים. אנא עזרו לי בבעיה והשיבו לבעייתי, מה עלי לעשות?!!!!!!!!!!!!!

תשובה

שלום וברכה רבה!
אשרינו שההתמודדויות שלנו הם סביב עבודת ד' ועשיית רצונו, זכות גדולה היא לנו. הכוזרי אומר שהקשר שלנו לד' יוכר דווקא במעשים ופעולות שיש בהם קושי ואף על פי כן "יעשם עובד האלו-ה בתכלית התשוקה והחיבה". ראי, אמנם אולי אפשר לומר שזה דבר שהמשפחה רגילה בו שאין בו איזה תאווה וכדומה, אך להלכה אסור לדודים לנשק את האחיניות שלהם [שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סימן קלז]. על כן, אולי תנסי למצא דרך איך לנסח ולהסביר בצורה יפה ומכובדת מדוע את מבקשת שלא תנשקי וינשקו אותך. תאמרי להם שאין זה מוריד כלל מההערכה, תפגיני כלפיהם הערכה וכבוד בדרכים חילופיות. האמיני לי, הם יראו את הכנות שלך, את ההערכה שלך, ונראה לי שבע"ה הם לא רק יבינו ולא יפגעו אלא גם יעריכו אותך על דבקותך בדבר ד'. וכלל הוא, הקב"ה מסייע לעושי רצונו. אל תדאגי, הקב"ה הכניס אותך למצב קצת מורכב כדי שהוא יברר לך מה העיקר בחיים שבו צריך לדבוק, ואם תשתדלי ללכת בדרך הנכונה כאן, הקב"ה ימשיך הלאה ובע"ה הכל יבא על מקומו בשלום.
בכבוד רב ובהצלחה
ראובן, חברים מקשיבים