נגינה בתפילה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 12/12/02 20:45 ז בטבת התשסג

שאלה

לרב שלום!

אני יודע שאסור לשלוח שאלה זהה לכמה רבנים אבל שמעתי שיש לרב דעה נוספת בענין נגינה בתפילה שהרב מסכים לנגינה בתפילה והינה השאלה:

אני לומד בישיבה תיכונית "קרית הרצוג" ב"ב

אני מנגן להנאתי ולכן במסגרת עבודת חקר אני רוצה ללמוד על נגינה בבבית כנסת ובתפילה.

נגינה הכוונה היא החל מתיפוף על שולחנות ועד נגינה בכלי נגינה ממשי.

אני מבקש מהרב שתאמר לי האם מותר לנגן בתפילה (בימי חול) או אסור מהם צדדי הבעיה והסיבות (שמחה לעומת חוקות הגויים וקלות ראש)

מה היה בבית המקדש שבו הלווים ניגנו ושרו.

לצורך העמקה והרחבה אם יש לרב מקורות מידע או ספרים להגיד לי.

בתודה רבה מראש!

גדעון

תשובה

ב"ה ח' טבת תשס"ג

לגדעון שלום!

הדיון בפוסקים מתמקד בשאלת נגינת העוגב בבית הכנסת, שהייתה שכיחה בבתי התיפלה של הנוצרים והרפורמים. וגדולי ישראל אסרו זאת ואפילו היו חרמים על כך.
סיבת האיסור העיקרית היתה משום הליכה בחוקות העכו"ם, ניתן לעיין בשו"ת חת"ם סופר חלק ה' השמטות סימן קצ"ב- שם זה משום אבילות על החורבן, ובחלק ו' ליקוטים סימנים פ"ו ופ"ט, וכן בשו"ת רבי עזריאל הילדסהיימר חלק ב' אבן העזר סימן רמ"ו, ובשו"ת מלמד להועיל ח"א סימן ט"ז, ושו"ת אורח משפט סימן ל"ו,ובשו"ת שרידי אש ח"ב סימנים: י"א, י"ב ופ'.

לגבי נגינה באופן כללי בימי חול ובשאר כלי נגינה שלא אסרו אותם, אינני רואה מקום לאסור במיוחד כשהמטרה היא לעורר את הציבור לתפילה ביתר כוונה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת