מתרגלת באוניברסיטה

חדשות כיפה רבני בית הלל 17/05/12 12:55 כה באייר התשעב

שאלה

אני סטודנטית לתואר שני בביולוגיה והוצע לי בשנה הבאה לתרגל קורס של תואר ראשון. רציתי לשאול האם יש בעיה שאני ארצה בפני קבוצה מעורבת של סטודנטים (בנים ובנות). חלקם הגדול של התלמידים חילונים, ולעיתים היחס שלהם לנשים (כולל למרצות) אינו צנוע מספיק. אני לא רוצה להכשיל אותם אולם גם לא למנוע מעצמי להתקדם. אשמח לקבל עצה. (מיכל)

תשובה

למיכל שלום,
בראש ובראשונה חשוב לי לתקן טעות העולה מנוסח שאלתך. את כותבת כי ישנם סטודנטים שמתנהגים באופן שאינו צנוע ואת אינך רוצה "להכשיל אותם". אם את עצמך נוהגת בצניעות, אינך מכשילה אדם. וכי יעלה על הדעת שאסור לאדם לעבוד כקופאי בסופר שכן אדם עשוי להיכשל ולבשל יחד את הבשר והחלב שקנה?? העבריין הוא שמכשיל את עצמו ואל לו להתלות בתירוצים סביבתיים.
לגופו של עניין, אינני רואה כל סיבה לאסור הרצאה מדעית של אישה צנועה בפני ציבור של סטודנטים. יש בי החשש שהקולות הרוצים למנוע זאת מנשים, עושים זאת בעיקר מתוך שוביניזם ופחות מתוך חשש לצניעות. שהרי אם החשש הוא מפני פריצותם של הגברים, אזי פשוט והגיוני יותר להטיל את האיסורים על הגברים ולא על הנשים...
כך כתב הרב עוזיאל (לפנים הרב הראשי בא"י): "הסברא נותנת לומר דבכל כנסיה (=כינוס) רצינית ושיחה מועילה אין בה משום פריצות... ואפילו היותר פרוצים בעריות, לא יהרהרו באיסור בשעה שעוסקים ברצינות במסחרם".
הרצאה אוניברסיטאית הינה בלי כל ספק בגדר של "כנסיה רצינית" ולכן אין בה משום פריצות. אם את חשה כי קיימים סטודנטים המתייחסים אליך באופן לא צנוע, ראוי לך למחות בתוקף כנגד התופעה (ניתן להיעזר בחוק למניעת הטרדה מינית ובממונה לנושא מטעם האוניברסיטה), אך אינני רואה שום סיבה לוותר על ההזדמנות שנפלה בחלקך מטעם שכזה.
ברמז אוסיף אומר, כי קיים אלמנט לא צנוע בחיפוש מוגזם אחר הצניעות.
בברכת הצלחה בכל,
אילעאי עופרן

רבני בית הלל משיבים על שאלות גם בפייסבוק - כנסו עכשיו - http://www.facebook.com/B.Hillel?filter=2