מתי הגאולה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/10/02 21:30 כז בתשרי התשסג

שאלה

שלום רב!

מתי ע"פ היהדות צריך לבוא משיח? האם מחכים לו בכל יום שיבוא? שמעתי דעה שאומרת שזה יקרה ב-6000 שנה לבריאת העולם, מה שסותר את הדבר. ואם כן צריך לחכות מידי יום, אז זה מעלה 2 ספקות נוספות: 1. "בניסן נגאלו, ובניסן עתידין להיגאל"- לא שייך בכלל כי לפי זה זה יכול לקרות רק בחודש ניסן ולא כל יום. 2. "היום אם בקולו תשמועון" שמעתי פעם שיש איזה גמרא שמביאה את סיפור של אחד האמוראים שפוגש את המשיח ושואל אותו מתי הוא יבוא, אז הוא עונה לו היום, אם בקולו תשמעון. וברור שהמצב הוא לא כך היום, שהרי יש כ"כ הרבה כפירה ואפיקורסות, ועמ"י מאוד רחוק מהתורה. נכון, שאולי זה רק מצב זמני עד שיחזרו בתשובה, אבל חזרה בתשובה לא קוראת בתוך זמן כ"כ קצר שאפשר להאמין שמחר יבוא משיח, הלא זה תהליך שיכול לקחת שנים!

תודה מראש, יאיר.

תשובה

ליאיר היקר, שלום וברכה.
מתי יבוא המשיח? זו שאלה חשובה מאד. והתשובה אליה היא באופן כללי, שאיננו יודעים בדיוק. ובכל זאת, שלשה דברים אנו יודעים: האחד, שהוא ודאי יבוא, בסופו של דבר, השני, שהוא יכול לבוא בכל יום, ומשום כך עלינו להשתדל להכין את עצמנו לכך ככל יכולתנו בלימוד תורה, במצוות ובתיקון המידות, והשלישי, שהזכרת, שאם נחזור כולנו בתשובה, הוא יבוא מיד. כל זה, ברור.
ועכשיו ננסה להתיחס בקצרה לנקודות שציינת, ונקווה שתשובתנו תועיל לך.
מה ששמעת שהוא יבוא בשנת 6000 לבריאת העולם, נראה לי שאיננו מדויק, והכוונה של מה ששמעת היא שיש דיעה האומרת שהמשיח יבוא לכל המאוחר בשנה זו. גם דבר זה שנוי במחלוקת, אך אכן יש דיעה כזו. (אמנם הנסיון לימד שאין לקבל בצורה חזקה יתר על המידה שום תאריך בנושא הגאולה, ואע"פ שלתאריך של שנת 6000 יש יותר על מה שיסמוך, עדיין יש לקחת אותו 'בערבון מוגבל'). ומכל מקום אין זה סותר את האפשרות שהגואל יבוא מיד.
גם את דברי חז"ל שבניסן עתידים להגאל (מסכת ר"ה יא:) יש לקבל במידה מוגבלת, כיון שיתכן שהגאולה תהיה בעלת כמה שלבים, ואולי תתחיל קודם לכן, ורק אחד מהשלבים החשובים ביותר בגאולה יהיה בניסן, או שהכוונה שלחודש ניסן יש פוטנציאל מיוחד לביאת הגואל, אך אין זה שולל את האפשרות שיבוא בזמן אחר.
ומה שהזכרת את הגמרא בסנהדרין (צח.) הדורשת 'היום אם בקולו תשמעון', כנראה מלמד שהמשיח יכול לבוא היום אם נחזור כולנו בתשובה, ואז בודאי שיבוא היום, אך זה איננו אומר שהגאולה לא יכולה לבוא בגזרה אלוקית גם ללא תשובה, ואם הגאולה אכן תהיה לא מכח תשובה, התשובה תהיה אמנם חלק מהגאולה (רמב"ם הלכות תשובה) אך היא תהיה רקבשלב מתקדם יותר של הגאולה.
להשלמת התמונה עיין בתשובות נוספות באתר שלנו בנושא זה:
מתי יבוא המשיח - https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=890
ביאת המשיח מתי?- https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=2122
מתי כבר יבוא המשיח? - https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=2179

שנזכה לגאולה שלמה במהרה!
מיכאל, חברים מקשיבים