מקרא בלילה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/01/03 19:20 ח בשבט התשסג

שאלה

לכבוד הרב,

רציתי לשאול האם מותר לקרוא בתורה על-מנת ללמוד את הפרשה בלילה ? בתודה מראש.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אין איסור לקרוא מקרא בלילה אלא שלכתחילה יש להעדיף את היום.
אם מדובר במציאות שאתה עובד ביום או שירות צבאי וכדומה ואין לך פנאי ביום והזמן היחיד שלך ללימוד זה בלילה -מותר לך לקרוא מקרא בלילה.
גם לדעת המחמירים אם אתה קורא את המקרא ולומד פירוש
או מחדש פירוש אז זה גדר של לימוד תורה בלילה שמעלתו גבוהה מאוד ראה מה כתב הרמב"ם על הלימוד בלילה:

הלכות תלמוד תורה פרק ג הלכה יג

אף על פי שמצוה ללמוד ביום ובלילה אין אדם למד רוב חכמתו אלא בלילה,

לפיכך מי שרצה לזכות בכתר התורה יזהר בכל לילותיו ולא יאבד אפילו אחד מהן בשינה ואכילה ושתיה ושיחה וכיוצא בהן אלא בתלמוד תורה ודברי חכמה,

אמרו חכמים אין רנה של תורה אלא בלילה שנאמר קומי רוני בלילה, וכל העוסק בתורה בלילה חוט של חסד נמשך עליו ביום שנאמר יומם יצוה ה' חסדו ובלילה שירה עמי תפלה לאל חיי,

וכל בית שאין נשמעים בו דברי תורה בלילה אש אוכלתו שנאמר כל חשך טמון לצפוניו תאכלהו אש לא נופח, כי דבר ה' בזה זה שלא השגיח על דברי תורה כל עיקר,

וכן כל שאפשר לו לעסוק בתורה ואינו עוסק או שקרא ושנה ופירש להבלי עולם והניח תלמודו וזנחו הרי זה בכלל בוזה דבר ה', אמרו חכמים כל המבטל את התורה מעושר סופו לבטלה מעוני וכל המקיים את התורה מעוני סופו לקיימה מעושר,

וענין זה מפורש הוא בתורה הרי הוא אומר תחת אשר לא עבדת את ה' אלהיך בשמחה ובטוב לבב מרוב כל ועבדת את אויביך, ואומר למען ענותך להטיבך באחריתך.

בברכה,

עוזיאל.