מקדונלדס

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 24/05/01 15:27 ב בסיון התשסא

שאלה

אני שמח לראות שאתה מחובר לעידן המודרני.

כיצד לדעתך יש לפעול כדי למנוע את פתיחת חנות מקדונדס בשבת?

אולי פשוט צריך להתעלם?!

תשובה

שלום אילן!
שאלתך נוגעת להלכות מצוות תוכחה אם היא נוהגת בזמן הזה או לא. ואם חלה עלינו חובת "הוכח תוכיח את עמיתך" ביחס לאחינו שאינם שומרים תורה.
הדברים ארוכים ובעזרת השם אתן על זה שעור בשכונה באחת השבתות הקרובות
ונזכיר כאן רק את דברי החזון איש בהלכות שחיטה סימן ב סוף אות טו
החזון איש דן בהלכה של ,מורידין ואין מעלין" - דהיינו ההלכה הקובעת כי הכופר בתורת השם איןחובה לפקח עליו את הנפש בשבת
וכך כותב החזון איש שם:
"ונראה דאין דין מורידן אלא בזמן שהשגחתו גלויה כמו בזמן שהיו ניסים מצויין ומשמש בת קול, וצדיקי הדור תחת השגחה פרטית הנראית עלין כל, והכופרין אז הוא בנליזות מיוחדת בהטיית דרכי היצר לתאוות והפקרות, ואז היה בעור רשעים גדרו של עולם ומביא דבר וחרב ורעב בעולם,
אבל בזמן ההעלם שנכרתה האמונה מן דלת העם אין במעשה הורדה גדר הפרצה שיהיה בעינהם כמעשה השחתה ואלימות ח"ו וכין שכל עצמנו לתקן אין הדין נוהג בשעה זו ועלינו להחזירם בעבותות אהבה ולהעמידם בקרן אורה במה שידנו מגעת"
דומה כי מדברי הרב ז"ל נוכל ללמוד גם על מידת האפקטיביות של מצוות תוכחה כלפי תנוקות שנשבו אלה
והדברים ארוכים ויורחבו במקום אחר
בברכה
הרב אורן