מציאה בשטח ציבורי

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 23/01/07 16:33 ד בשבט התשסז

שאלה

חנות מכולת במקום מגורי מניחה כל יום מוצרים שתוקפם פג או עומד לפוג מחוץ לחנות (בשטח ציבורי). לכאורה נראה כאילו המוצרים מופקרים וכל אחד יכול לקחתם, אך יתכן שפריטים אלו מונחים שם ע"מ שילקחו חזרה ע"י הספק שנותן מראש כמות גדולה של מוצרים כדי שלא יווצר חוסר, והחנות מזוכה על כך. אינני יודעת מהי שיטת העבודה. האם מוצרים אלו נחשבים הפקר בכל מקרה בגלל שהם בשטח ציבורי, או שעלי להתחשב בכך שיתכן שהם מיועדים לאיסוף ע"י הספק? האם ניתן ליישם במקרה זה את הכלל "כל קבוע כמחצה על מחצה דמי", כלומר המוצרים מונחים בחוץ ע"י חנות קבועה וידועה ולכן הסיכוי שהם מופקרים שווה לסיכוי שהם לא ומותר לקחתם? תודה!

תשובה

היות והמקום שבו מונחים המוצרים הוא בשימוש קבוע של החנות אין אומדן מוחלט שאכן הם הפקירו את המוצרים. בספק ישנה בעיה של גזל ולכן אסור. המושג כל קבוע שייך לדיני איסור והיתר.
הרב בר-אלי