מצוות

חדשות כיפה הרב אלישע פיקסלר 05/02/07 20:53 יז בשבט התשסז

שאלה

בס"ד שלום רב!

רציתי לדעת אם אמי נקלעת למצב של התנגשות של 2 מצוות יחד ואני יכולה לקיים רק אחת מה קודם למה בין אדם למקום או בין אדם לחברו וכן מה ההלכה לגבי 2 חטאים ??

תודה רבה ושבוע טוב

תשובה

שלום
שאלת שאלה חשובה, אך קשה לענות עליה באופן גורף כיון שיש לנו כללים רבים כאשר לפנינו מספר מצוות , למשל מצוה מהתורה קודמת לקיום מצוה מדרבנן, מצוה שיכולה להעשות מאוחר יותר תידחה מפני זו שאי אפשר לדחותה ועוד. אנו לא מבחינים בין מצות בין אדם למקום לבין בין אדם לחברו, כי כולם מצוות אהובות וטובות אלא דנים בחשיבות המצוה ובאפשרות קיום כל אחת כעין מה שציינתי לפני כן. יש גם עניין של חילול השם שאם שייך משפיע על הכרעה בשאלה זות. לגבי עברות אין שום היתר לעבור עבירה כל שהיא אך יש למשל דיון בגמרא שאם אדם יכול לבטל מציאות שאחרים עוברים עבירה עדיף שיבטל מציאות של עבירה חמורה לפני שמבטל מציאות של עבירה חמורה פחות. לסיכום זה נושא חשוב אך יש להתייחס לכל מקרה ומקרה

בברכה
אלישע פיקסלר