מצוות צדקה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 17/07/06 23:56 כא בתמוז התשסו

שאלה

בס"ד

שלום!

אני יודעת שאין אדם מעני מן הצדקה.

אך האם בכל זאת יש גבול?

כלומר, אם מזדמנת לי מצוות צדקה שוב ושוב ברוך ה', האם אני לא צריכה לשמוח שיש לי ההזדמנות הזו לעזור ליהודי נזקק והקב"ה מזמן לי מצווה שכתוב שמצילה ממוות ברחמיו אפילו בלי שחיפשתי?...מצד שני- מה קורה אם זה עובר גבול עשירית, חמישית ואפילו מחצית?...האם זה עדיין בסדר לתת גם אם אדם נמצא במינוס בגלל הוראות קבע וכאלה?...

ברור שאדם צריך לחשוב על עצמו ולא חס וחלילה להגיע למצב שיזדקק בעצמו, אך איך אפשר לסרב לאדם שזקוק ומזדמן לך לתת?!הרי מישהו שלח אותו דוקא אליך, זה לא במקרה.

תודה רבה רבה!

תשובה

א. מצות צדקה מדה בינונית מעשר מהרוחים, ומצוה מן המובחר חומש, וביותר מכך אין לתת, "המבזבז אל יבזבז יותר מחומש". (שו"ע יו"ד רמ"ט).
ב. החיוב מהתורה מעיקר הדין זהו כשהעני מבקש, אולם נתינת מעשר ויותר מכך זהו יותר מעיקר החיוב, לכן אם יש אובר דרפט יש לשלמו קודם (יש חשש ריבית בזה).
ג. אם מבקשים אפשר לתת סכום מועט. וכדרך שאת זכית כך גם אחרים יזכו, שמוטל על כולם לדאוג לכך.
ד. תבורכי מן השמים על מסירותך לצדקה
הרב דרור טוויל