מצה שרויה ?

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 28/04/05 17:32 יט בניסן התשסה

שאלה

הייתי שמח אם הרב יוכל לפרט יותר בנוגע לאיסור.

הרי כאשר מורחים ממרח שיש בו מים על מצה , אין סיכוי בד"כ שיעברו 18 דקות ויוצר איסור חמץ , אז לכאורה אין כאן אפילו עניין להחמיר?

אודה אם בנוסף לתשובה על השאלה הרב יפנה אותי למקורות נוספים.

תשובה

לכאורה הצדק אתך. אפילו מי שמחמיר במצה שרויה, כשמורחים או אפילו מטבילים מצה במים או משקה, אם מיד אוכלים אותה, אין די זמן לקמח להחמיץ.
כך כתב השערי תשובה על סי' ת"ס סק"א.

המחמירים חוששים מפירורים של מצה שיש עליהם קמח ויחמיצו, וכיו"ב חששות שונים.

חסידים נוהגים להזהר מכל צורה של השריה, אפילו לרגע קט.
חומרות אלה מבוססות על גישה האומרת שבפסח צריך להחמיר בכל מה שאפשר.

אפשר למצוא איסוף מקורות בנושא מצה שרויה, בספרי אחרונים העוסקים בענייני פסח.
עי' למשל בנטעי גבריאל פסח, ח"ב פל"ז סעיף ח ואילך, ובספר 'פסקי תשובות' סי' תנח ס"ה - ס"ז.

יש לזכור שפוסקים רבים סברו שאין להחמיר כלל במצה שרויה, ורבים נהגו כך בפועל.