מעשר

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 04/09/16 10:57 א באלול התשעו

שאלה

שלום רב,

הלכתי לרבנית שערכה לי טקס עופרת להסרת עין הרע וגבתה בגין זה 100 ש"ח.

האם אני יכולה לקזז סכום זה מכספי המעשרות שאני תורמת מידי חודש?

אודה על תשובתך.

בכבוד רב,

הילה

תשובה

שלום וברכה.
ראשית, יישר כח שאת מקפידה להפריש מעשר כספים. אמנם תקבלי על עצמך זאת בגדר של מנהג טוב ולא בגדר של חובה.
יש הסוברים כי ניתן להשתמש בכספי מעשר לכל דבר מצווה שאם לא היה לאדם כסף לא היה עושה אותו, וכגון שמתירים לו לקנות ספרים ממעשר כספים. אמנם יש הסוברים שהמעשר ניתקן לזכות העניים והנזקקים ולכן אין להוציא כספי מעשר לצורך עצמי, וכן עיקר להלכה. ראוי לציין כי גם המקלים להשתמש בכספי מעשר לצורך עצמי, מתירים לעשות כן רק מהפער של חובת התשלום, וכגון שאדם רוצה לקנות עליה לתורה והסכים על סכום מסויים אולם אחר הציע סכום גבוה יותר, שיכול להוסיף על הסכום שאמר, ולשלם ממעשר כספים את הפער בין הסכומים בלבד. דוגמא נוספת לעיקרון זה היא כאשר אדם הולך לחתונה של זוג מחוסר אמצעים ומביא מתנה, את המתנה שמקובל להביא בדרך כלל (לפי מעמדו, החברה שלו הקרבה לחתן ולכלה וכד') לא יוכל להוציא ממעשר כספים, אולם ניתן להוסיף על סכום זה ולשלם את הםער ממעשר כספים, וכגון שמקובל להביא 200 ש"ח לחתונה, והוא הביא 500 ש"ח, שיכול להחשיב 300 ש"ח ממעשר כספים.
לכן במקרה שלך, אינך יכולה לפרוע מכספי מעשר את הטיפול הזה, ובפרט שמן הסתם עשית זאת כי הרגשת צורך אישי בכך. אמנם אם מצבך הכלכלי דחוק, ואותה אחת שעשתה לך את הוצאת העין הרע עונה לגדרי מקבלי צדקה ניתן להקל בדבר, ולשלם את היותרת של מה שמקובל טיפול כזה, וכגון שהיא היתה איתך כחצי שעה ועל חצי שעה של עברה משלמים 50 ש"ח שתוכלי להשלים 50 ש"ח מכספי מעשר.

בשולי הדברים. העצה הטובה ביותר למנוע עין הרע היא להאמין שהכל מגיע בהשגחה, וממילא כמו שנאמר בתהילים: ה' לי לא אירא מה יעשה לי אדם. הכל מאת ריבונו של עולם, ואין אדם נוגע בחיבירו כמלוא נימא, ועל מנת לקבע דבר זה בליבנו ואמונתנו, עלינו ולהתחזק בעין טובה על כולם. מעט מן האור =טוב, דוחה הרבה מן החושך = רע, ולכן עין טובה דוחה את העין הרעה. אם את רוצה סגולה טובה, החיד"א בסוף ספרו עבודת הקודש מביא עצה טובה וסגולה להינצל מעין הרע.
יתקיים בך: ויהפוך לך ה' את הקללה לברכה כי אהבך ה' א-להיך.
בהצלחה!