מעשר שני

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/02/02 03:45 כח בשבט התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום

קראתי את תשובתך (מהארכיון) בנושא תרומות ומעשרות, ואני מודה לרב על ההסבר הפשוט והבהיר של הנושא. עם זאת, רציתי לשאול: כפי שהרב כותב, ערך פרוטה תלוי בערכו של הכסף באותו רגע, וזה דבר שמשתנה כל הזמן. אם כך, איך אפשר לדעת מהו הערך הנוכחי, ובהתאם, כמה פעמים ניתן לחלל על אותו מטבע פדיון מעשר שני?

בתודה

תשובה

שאל כמה עולה גרם כסף טהור בחנות. לא המחיר הרשמי שמפרסמים מידי פעם בפעם ביחד עם מחירי המניות ,אלה המחיר בפועל שאתה יכול לקנות גרם כסף בחנות לתכשיטים. בכג' שבט תשנ"ט מחיר אונקיה כסף היה 5.65$. יש להוסיף למחיר הכסף עמלות סוכנים ומע"מ כחוק. משקל אונקיה הוא 31.1 גרם. לפי זה יש לחשב מחיר של פרוטה.
מהי פרוטה?
אחד חלקי ארבעים גרם כסף טהור. לפי החישוב דלעיל בשקל אחד יש כארבעים פרוטות. אפשר ליקח מטבע של עשר שקל ולהשתמש בה ארבע מאות פעמים לחילול מעשר שני.
איני יודע מה המחיר של אונקיה היום נדמה לי שהוא נשאר בערך אותו דבר אבל אם תחלל שלוש מאות פעם על מטבע של עשר שקל אתה בודאי מכוסה מכל הכיוונים.