שאלה
שלום!
רציתי לשאול מספר שאלות בנוגע למעשר כספים:
1) מדוע עשו את המנהג הזה לחובה?
2) האם גם על מעשר כספים נאמר "עשר בשביל שתתעשר"?
3) איזה אדם נחשב ראוי לכך שיינתן לו כסף מעשר (אם עני - מה מוגדר "עני"?)
4) האם מותר לתת את המעשר לקרובי משפחה?
5) האם מותר לתת את המעשר למישהו שיש סבירות גדולה שהוא יהַנֶה אותי מרכושו (כך שייתכן שבסופו של דבר כסף המעשר בחלקו או בכולו יגיע שוב אלי)?
6) ובאופן כללי - האם יש ארגון מסויים שהרב ממליץ לתרום לו?
תודה רבה!!
תשובה
לשואל שלום רב.
המצווה היא לתת צדקה. מצווה זאת היא חובה. אבל הכמות היא בהתאם ליכולת. מי שהוא עני בעצמו, אינו חייב דווקא מעשר, אלא יתן כמה שיכול. מי שהוא עשיר ויכול לתת יותר, יתן יותר מעשירית. כל אחד לפי יכולתו.
אמנם נהגו רבים לתת דווקא עשירית. אבל כאמור זה לא חובה, אלא מנהג יפה שמקל על האדם הפשוט לדעת כמה לתת.
המשפט הנ"ל נאמר על מעשר ממש, מהיבול. אבל אין ספק שמי שנותן משלו לאחרים, הקב,ה ידאג לו. הרי מזונותיו של אדם קצובים לו, ומי שנותן משלו לעניים זה לא יפגע בו.
מותר ואף רצוי לתת לקרוב. אם יש לאדם קרוב משפחה שהוא עני, ודאי שהוא קודם לאחרים. וכמו שאנו אומרים עניי עירך קודמים לעניי עיר אחרת.
השיקול צריך להיות נקי, למי ראוי לתת בגלל מצבו וכד'. זה שבסופו של דבר אני עשוי להרויח מזה, זה לא גורע מן המצו, כל עוד זה אינו השיקול.
באופן כללי תבחר אירגון שאתה סומך שהכסף אכן מגיע לעניים ולא לעסקנים. כמו כן עדיף אירגון שעוזר לאנשים לצאת ממעגל העוני, ע"י נתינת כלים כגון מציאת תעסוקה או נתינת כלים איך לעמוד שוב על הרגליים כגון אירגון פעמונים (שמלמד עניים איך לחיות כך שיסתדרו לבד, ורק אז עוזר להם לצאת ממצבם)
בברכה
אפי קיציס
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם