מעשר כספים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 03/08/06 23:20 ט באב התשסו

שאלה

שלום כבוד הרב!

ברצוני לשאול בענייני מעשר כספים תוך התיחסות ספציפית להכנסות שלנו.

1. בעלי אברך והמלגה שלו עומדת על 650$ כאשר מדי פעם יש בונוסים או הפחתות לפי כל מני קריטריונים- האם עלינו להפריש מעשר ואם כן איזה אחוז ומתוך איזה סכום? (אני אציין שאנו ב"ה זוכים לתרום מדי פעם על אף שבחישובים החודשי ההוצאות הם גדולות מההכנסות)

2. בנוסף אני עובדת ומרויחה בערך 2300 ש"ח לחודש כאשר מחצית מהסכום הולך לשכר של המטפלת ששומרת על ביתי- האם עלינו להפריש ואם כן על הסכום של 2300 ש"ח או על הסכום של 1100 ש"ח (שזה בעצם מה שנשאר לי מהעבודה אחרי ששילמתי למטפלת - אציין שביתי נמצאת במטפלת רק בשעות שבהם אני עובדת)

(אם זה רלוונטי שהסה"כ של ההכנסות בד"כ לא מכסה את ההוצאות ומדי פעם ההורים שלי או של בעלי מעבירים לנו קצת כסף)

בתודה מראש

תשובה

א. מעשר אינו חיוב גמור מצד הדין אלא שכך ראוי לנהוג בצדקה (יו"ד רמט א').
ב. כיון שכך, אם ההוצאות גדולות מההכנסות אין צריך להפריש מעשר, אלא שאעפ"כ יש לשקול שלפעמים מוציאים על בגדים ואוכל וכד' יותר מהנצרך להנהגת חיים נורמלית ע"פ מנהגי הזמן והמקום, ולכן נראה למעשה שאם יש תחושת דוחק א"צ להפריש, אולם אם יש ריוח במקצת ראוי להפריש.
ג. אף על פי כן, אם בא עני ומבקש יש לתת לו כנדבת היד, ואפילו פרוטה. (יו"ד רמט א' וד' ברמ"א).
הרב דרור