מעשר כספים חשוב.

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 16/08/06 14:40 כב באב התשסו

שאלה

שלום רב.

אני חייל בצבא. אבי מסיבות מצערות לא בבית (הוא חי ברוך השם), ועל אימי יש את הנטל הכלכלי. אני עובד במלצרות כדי שאני לא אצטרך לבקש ממנה כסף. לקניית בגדים, לרישיון על אופנוע שאני עושה, ליציאות עם החבר'ה, ואני עומד בפני אירוסים. קראתי בכל מיני תשובות פה שהמעשר זה רק מהרווח. אבל איך אני יודע מה רווח? הכל זה הוצאות..בגדים אופנוע וכו' כמה ואיך אני צריך לתת מעשר כספים.

לדוגמא אני מממן את השיעורי נהיגה אז אני עובד כדי שיהיה לי לשלם למורה נהיגה אני נותן לו את כל מה שאני מרוויח. אז לתת בכל אופן?

בנוסף את המעשר כספים למי נותנים? כלומר, לחסדי נעמי? עניים שבבית כנסת הגדול? לקנות עם זה עלייה לתורה מותר? חבילות לחיילים בצפון? הכל זה בסדר?

ועדיף לתת הכל לאחד או לחלק לכמה?

בבקשה אם כבודו יוכל לענות לי על כל השאלות כי תמיד שאני שואל מחסירים כמה שאלות ולא עונים לי עליהם.. תודה מראש!

תשובה

א. מעשר כספים הוא אינו חובה גמורה אלא שכך ראוי לנהוג לתת בלא נדר, כדי לקיים מצות צדקה כראוי (יורה דעה רמט א').
ב. במצב שלך אם יש לך יותר מצרכים בסיסיים אוכל ומקום מגורים וכד', ראוי שתתן מעשר מהרוח לפני נכוי ההוצאות הקבועות. וכגון אם אתה מרויח אלפיים שקל תתן מאתיים ובנותר 1800 תעשה את שאר צרכיך.
ג. ראוי לתת לעניים עמילי תורה, אברכים עניים וכד'. אולם ניתן לתת גם לשאר עניים ולכל מטרות אחרות של מצוה כגון אגודות גמ"ח וכד'. הכלל בנתינה הוא עניי עירך קודמים (יו"ד רנא ג').
הרב דרור