מעשרות פירות הפקר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/11/16 20:36 טו בחשון התשעז

שאלה

שלום רב,

בחצר מקום עבודתי, במרכז התפתחותי בקהילה, גדלים עצי פרי הדר.

דואגים להשקותם אך אין מקפידים בפירות. רבים נופלים על הארץ.

כאשר אין איש במקום המקום וגם החצר סגורים בשער לשמור על הבטיחות.

כאשר המקום פתוח, כל באי המרכז (עובדים ומשפחות) יכולים לקחת מהפירות אם ברצונם בכך (העצים ליד שער הכניסה).

2 שאלות:

1) האם הפירות שנפלו מן העץ חייבים במעשרות

2) האם הפירות הנקטפים ישר מן העץ חייבים במעשרות, או שניתן להגדירם כהפקר

רב תודות!

תשובה

לשואל שלום
השאלה הבסיסית במקרה זה: האם הפירות נחשבים כ´הפקר´ או כ´שמורים´.
א. כתבת ש"אין מקפידים בפירות"; האם לקיחת הפירות נעשית [על דעת בעלי המקום] או שזו פשוט נורמה שהתפתחה?
- במידה ולא שאלתם את דעת הבעלים יש כאן חשש [גזל] ועליכם לחדול.
ב. האם כשהמקום פתוח מותר [לכל אדם] מן הרחוב לקחת מן הפירות או רק לאנשים המועסקים שם?
- במידה ומותר לכל אדם, דין הפירות הוא הפקר והם [מותרים לאכילה ללא הפרשת תרומות ומעשרות].
דין הפירות הנושרים כדין הפירות שעל האילן, שהרי הם נופלים על אדמה שנמצאת ברשות הבעלים.
לשובע!