מספר הכריכות בציצית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/10/02 13:26 יד בחשון התשסג

שאלה

לכבוד הרב שמואל אליהו שליט"א, השלום והברכה.

בירור שאלה בעניני ציצית וכריכותיה.

* בקצש"ע השלם מנוקד, עם פסקי הרה"ג מרדכי אליהו שליט"א, סמין ט' (הלכות ציצית) סע' ה' (עמ' 41) הערה ג' ב"דרכי הלכה" נכתב:

"... ונהגו לעשות בטלית קטן כ"ו קשירות.. ובטלית גדול 7, 8, 11, 13..." הפניה למקור בבא"ח לך לך,א, ח.

* מה שמוזכר בבא"ח שם: "אע"פ שהכריכות של הציצית עשאם כמספר שם הוי"ה, כי יש שמנהגם בכך ואין נוהגים לעשות של ט"ל, הרי זה מותר להתרים..."

אמנם הוזכר שיש שנוהגים לעשות כ"ו כריכות ברם לא צויין מקור המנהג ומי הנוהגים כך, כמו כן לגבי חילוק בין ט"ק לט"ג.

* בספר ציצית - הלכה למעשה, מאת אליהו יוחנן גורגאי', פרק ז' סע' ל"א, מוזכר: "יש נוהגים לעשות הכריכות כך... כנגד שם הוי"ה" ובהערה 59 "הובא במשנ"ב סימן י"א ס"ק ע', בכפ"ה סק' מ"ז - שכן מנהג רוב הספרדים, ומהדקדקים כהאר"י עושים ל"ט.

* כסא אליהו, סי' יא ס"ק ב': ...ויש נוהגים לכרוך 26 כריכות.. וכן כתב מהריק"ש בהגהותיו, וראיתי דיש נוהגים בט"ג עושים אל גריגות.. ובט"ק אושים בו 26.. וכן אני נוהג."

* כף החיים: "אבל המדקדקים נוהגים לעשות טל כריכות כמ"ש הארי"זל, וככ האחרונים. ואין חילוק בין ק"ט לט"ג, דבכולם יעשה ט"ל כריכות דכ"מ מלשון סתמיות שער הכוונות ולדא כמ"ש בכסא אליהו...."

* ואף בילקוט יוסף, שארית יוסף ח"א סי' יא' סע' ט': ".. שכל כריכות העולות למניין הוי"ה אחד [39].. ויש הנוהגים לכרוך כמניין הוי"ה.. ויש שעושים בט"ג 39 ובט"ק 26 כריכות - ומנהגנו כמנהג הראשון בין ט"ג לט"ק.

אכן בכסא אליהו מוזכר המנהג והחילוק, אולם בכפ"ה נכתב שאין פוסקים כך, אלא יש לעשות ט"ל גם בט"ק וגם בט"ג.

כיצד הגיע הרה"ג מרדכי אליהו לפסיקתו בעניין, מדוע לא נפסק בדברי כך החיים, וכיצד יש לנהוג, במיוחד אלה הרוצים לדקדק בסוג בבן איש חי.

תודה רבה, וכל טוב.

תשובה

בס"ד

תודה על השאלה המקיפה. ודאי שמת לב ללשון של הרב: "כך נהגו".

זה הכל ענין של מנהג.