שאל את הרב

מסעדות לא כשרות ומעגלי צדק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/07/09 23:21 ז באב התשסט

שאלה

קראתי את מה שכתב הרב בעניין מסעדות לא כשרות שפנו למעגלי צדק בבקשה לקבל תעודת 'תו חברתי'. למרות שלא מצאתי הכרזה חד משמעית בדילמה, הבנתי שכבוד הרב נגד הענקת התעודה למקומות לא כשרים. האין זה דומה למקרה של זכריה בן אביקלוס בסוף של קמצא ובר קמצא? זה נראה לי מקביל בצורה מפחידה לאור תאריך פרסום המאמר... אשמח אם כבוד הרב יתייחס, ואולי גם יבהיר את דעתו בנושא.

תשובה

שלום וברכה

אני דווקא נוטה לעמדה הטוענת שיש לתת תו תקן גם למקומות לא כשרים.
זאת בשל דברי רבי יהודה הלוי, בספר הכוזרי ג, מח:
(מח) אמר החבר: אלה וכל הדומים להם הם החקים השכליים אך הללו אינם כי אם הצעות והקדמות לתורה האלוהית הקודמות לה בטבע ובזמן אשר בלעדיהן לא תתכן כל הנהגה בכל חברה מחברות בני אדם עד כי גם חברת שודדים לא יתכן שלא תקבל שלטון הצדק בדברים שבינם לבין עצמם בלא זה לא תתמיד חברותם רק כאשר המרו בני ישראל עד שהתחילו להקל במצוות השכליות ובדרכי ההתנהגות אשר אין כל חברה יכולה להתקים בלעדיהן כאשר לא יוכל היחיד להתקים בלא ספוק צרכיו הטבעיים מאכל ומשתה ותנועה ומנוחה ושנה ויקיצה ועם זה החזיקו עוד בעבודת הקרבנות ובדומות לה מן המצוות האלוהיות השמעיות הודיעם האלוה כי הוא היה מסתפק בפחות מזה באמרו להם מי יתן ושמרתם את המצוות אשר החברה הפחותה והשפלה ביותר מקבלת עליהם והן הצדק וההטבה לזולת וההודאה לאלוה על חסדו כי התורה האלוהית לא תשלם כי אם לאחר שלמות החקה החברתית והשכלית ובחקה זו כבר נכללו מעשי הצדק וההודאה על חסד האלוה ואיש החסר כל אלה מה לו כי יביא קרבנות או יקים מצוות השבת והמילה ודומיהן אשר השכל אינו מחיבן ואף לא דוחן הלא הן המצוות שנתיחדו בהן ישראל כתוספת על המצוות השכליות ועל ידן הגיעה אליהם מעלת הענין האלוהי והם לא ידעו טעמן כמו שלא נודע להם איך קרה הדבר כי שכן בתוכם כבוד ה' ואיך היתה אש ה' אוכלת קרבנותיהם איככה שמעו את דבר ה' ואיך ארע להם כל אשר ארע להם מן הדברים אשר השכל היה מסרב להודות באמתותם לולא ראות העין והמעמד אשר אין להכחישם על זה ועל כיוצא בזה נאמר להם ומה ה' דורש ממך ועלותיכם ספו על זבחיכם ועוד אמירות הדומות לאלה אולם איך יתכן הדבר כי בהסתפק האדם הישראלי בעשות משפט ואהבת חסד ובעזבו מצוות מילה ושבת ומצות הפסח ושאר המצוות יגיע לידי שלמות".

לאור זה, יש קומה ראשונה של המצוות, עליה דיברו הנביאים, והיא הצדק והמשפט. קומה זו עומדת בפני עצמה. אמנם, ישנה חשיבות עליונה שהדבר ייעשה מתוך קבלת עול מלכות שמיים, אך גם אם הדבר לא נעשה כך – אנחנו צריכים להיות שותפים עם כל דורשי היושר והצדק.

כל טוב

כתבות נוספות