מסילת ישרים

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 24/06/07 19:28 ח בתמוז התשסז

שאלה

שלום רב לך...

1.במסילת ישרים בפרק כד בבאור יראת החטא כתוב:

"אמנם צריך שנקדים כי מיני היראה הם שנים שהם שלשה: האחת קלה מאד להשיגה אין דבר קל כמוהו והשניה קשה מן הכל ושלמותה כמו כן שלמות גדול מאד. יש יראת הענש, וזהו המין האחד, ויש יראת הרוממות, וזהו המין השני, שיראת החטא חלק שני ממנו.ונבאר עתה ענינים והבדליהם:

יראת הענש כפשוטה, שאדם יירא מעבור את פי ה' אלהיו מפני הענשים אשר לעברות, אם לגוף ואם לנפש. והנה זאת קלה ודאי, כי כל אדם אוהב את עצמו ויירא לנפשו, ואין דבר ששירחיק אותו מעשות דבר אחד יותר מן היראה שלא תבואהו בו איזה רעה, ואין יראה זו ראויה אלא לעמי הארץ ולנשים אשר דעתן קלה, אך אינה יראת החכמים ואנשי הדעת"

לא מובן לי הסוף, מה ההשוואה הזאת בין עמי ארץ לנשים... וכי נשים לא יכולות להגיע ליראת החטא הגבוהה (ליראת הרוממות)?

תשובה

שלום רב,

אין כוונה לנשים בעלות דעה, אלא, לאלו שדעתן קלה, צריך לזכור, שבימים עברו נשים לא היו מלומדות.
לענ"ד ברור שכיום אין הבדל מהותי וכולן ראויות ליראת הרוממות.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה